Кръстова гора

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Krastow Wrach westteil Krastowa Gora Panorama 2009-04-05 07-46.jpg
Кръстова гора - Св.Троица
Krastowa Gora Palmsonntag 2009-04-05 07-46.jpg
Кръстова гора (Област Пловдив)
Black pog.svg
Страна Flag of Bulgaria.svg България
Вероизповедание православие
Тип на сградата кръстокуполна църква
Кръстова гора - Св.Троица в Общомедия

Eingang zum Dreifaltigkeitskloster Krastowa Gora 2009-04-05 08-05.jpg
St. Trinity Krastowa Gora 2009-04-05 08-04.jpg

"Кръстова гора" е местност в централната част на планината Родопи в България, близо до Кръстов връх (1413 м), от който носи името си.

Намира се на територията на Община Лъки, близо до нейната граница с Община Асеновград, между селата Белица и Мостово.

Позната е и като "Родопската Света гора". Известна е с намиращото се в нея християнско светилище на връх "Кръста", което е основен християнски поклоннически център с международна известност.

Наименованието на манастирския комплекс е "Кръстова гора - Св. Троица". На същия родопски връх,на който днес се намира манастирският комплекс някога е съществувал стар манастир, разрушен преди векове. За това разказват запазените зидове, обработените камъни, разкритите основи на старата църква, камъните със следи от свещи по тях, както и намерените в земята кръстове от бигор. Особено популярен е при празнуване на християнския празник "Кръстовден".

Преданието[редактиране | редактиране на кода]

На този връх се издигал голям манастир, в който се пазела частица от Кръста Господен. Преди това тази частица, която била прикрепена към кръст или от нея бил направен кръст, се съхранявала в Истанбул в султанската съкровищница. Но руският цар научил за това и изпратил пратеници с богати дарове за султана, като им поръчал: “Като поиска султанът и той да ви даде подаръци за мене, вие му кажете, че вашият цар не иска нищо друго, освен дървения кръст, който е научил, че се пази в съкровищницата ви.” Пратениците изпълнили поръката на царя и султанът им дал искания кръст. Но майката на султана, като научила за това, му рекла: “Какво си направил? Знаеш ли, че този кръст крепеше властта и силата ти? Пусни потери да хванат пратениците и си го вземи.”

Султанът изпратил хора, но те не могли да хванат пратениците, защото, като узнали, че ги търсят, не се върнали по пътя, по който дошли, а се отправили към Средните Родопи. В манастира на връх Кръстов русите предали на монасите кръста и заминали за Русия, като мислели, може би, по-късно да дойдат и да го вземат. Но не след дълго манастирът бил нападнат от турците и разрушен до основи, а монасите избити. Те успели обаче да скрият кръста в подземното манастирско скривалище.

Източници[редактиране | редактиране на кода]