Лебеди

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на лебед.

Лебеди
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Птици (Aves)
разред:Гъскоподобни (Anseriformes)
семейство:Патицови (Anatidae)
подсемейство:Гъскови (Anserinae)
род:Лебеди (Cygnus)
Научно наименование
Garsault, 1764
Лебеди в Общомедия
[ редактиране ]
Черни лебеди
Малък лебед
Бял лебед в езерото в Сандански

Лебедите (Cygnus) са най-едрият род птици в семейство Патицови (Anatidae), разред Гъскоподобни (Anseriformes). Тежат между 3 и 15 кг. Нямат изразен полов диморфизъм. Лебедите са с едноцветно или двуцветно оперение, най-вече черни и бели. Малките патета са светлосиви, с кафеникави оттенъци. Шията им е дълга и тънка. Не се гмуркат, но плуват много добре. Крилете са дълги и тесни. Летят добре, бързо и стремително.

Разпространение[редактиране | редактиране на кода]

Разпространени са в цял свят, с изключение на Антарктида. На много места живеят редом с човека в полудиво състояние или като паркови птици, и по този начин се компенсира намаляването им в естествената им среда на обитание. Повечето видове са прелетни. Обитава крайбрежните участъци на езера, язовири и големи реки, соленоводни басейни, включително морета, океани

На територията на България се срещат следните 4 вида:

Начин на живот и хранене[редактиране | редактиране на кода]

Живеят по двойки, понякога извън размножителния период образуват ята, смесени понякога с други видове. Хранят се с растителна и животинска храна, която търси на дълбочина до метър, метър и половина. Продължителността на живота им е забележителна, има сведения за лебеди, прехвърлили петдесетгодишна възраст.

Размножаване[редактиране | редактиране на кода]

Моногамни птици, като двойките често остават заедно за цял живот (оттук и легендите за лебедовата вярност). Мътенето е продължително, най-често над месец. Малките се излюпват достатъчно развити, за да могат да се придвижват и хранят самостоятелно, започват да летят на възраст 3 – 5 месеца. Родителите защитават много активно и успешно гнездото и малките от нападения на хищници.

Допълнителни сведения[редактиране | редактиране на кода]

На много места по света лебедите живеят в полудиво състояние като паркови птици, и дори дивите популации често се заселват да живеят в близост с хората. Размножават се добре в домашни условия и се чувстват добре в човешка близост. В България всичките представители на рода са защитени от закона.

Списък на видовете[редактиране | редактиране на кода]

Род Cygnus – Лебеди