Леонид Кучма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Kuchmaukraine.jpg

Леонид Данилович Кучма (на украински: Леонід Данилович Кучма, роден на 9 август 1938 г.) е вторият президент на независима Украйна от 19 юли 1994 год, до 23 януари 2005. Кучма встъпва в длъжност, след като печели през 1994 г. президентските избори срещу своя съперник. Кучма е преизбран за още 5-годишен мандат през 1999 година. По време на мандата на Кучма украинската икономика отбелязва значителен растеж, относителен просперитет за жителите на големите градове.

Неговият мандат е заобиколен от многобройни скандали за корупция и за намаляване на свободата на медиите. Корупцията нараства след изборите, но през 2000-2001 г., неговата власт започва да отслабва.По време на неговото президентство, украинско-руската връзка започва да се подобрява.

Биография[редактиране | edit source]

Леонид Данилович Кучма е роден на 9 август 1938 г. Записва се в Националния университет Днепропетровск и завършва през 1960 г. със специалност ядрена физика като инженер-механик. Кучма е кандидат на техническите науки. През същата година той се присъединява към Комунистическата партия на Съветския съюз.

Професионална кариера[редактиране | edit source]

След дипломирането си Кучма работи в областта на космическите изследвания,инженеринг за конструкторско бюро. На 28 години става технически директор на тестове в Байконур (Казахстан РСС). Има спекулации, че по-рано кариерата на Кучма бе значително подсилен от брака си с Людмила Кучма (1967), една осиновена дъщеря на главен инженер на Yuzhmash а по-късно министърът на среден клас машиностроене на СССР Генадий Туманов. На 38 Кучма стана председател комунистическа партия на Южмаш и член на Централния комитет на Комунистическата партия (болшевики) на Украйна. Той е делегат на 27 и 28 конгрес на Комунистическата партия на Съветския съюз.

През 1982 г. Кучма е назначен за първи заместник на общия дизайн инженер от 1986-1992 заема длъжността на генерален директор на производствения комплекс "Южно машиностроене на растенията". От 1990 до 1992 Кучма е бил член на украинския парламент и на 12 то събрание на Комисията по отбрана и държавна сигурност), и става министър-председател на Украйна през 1992 година. През 1991 г. той става един от основателите на Академията за технологични науки на Украйна.

Президент (1994-2005)[редактиране | edit source]

Кучма подаде оставка от поста министър-председател на Украйна през септември 1993 г. успешно да се кандидатира за президент през 1994 г., с програма за стимулиране на икономиката чрез възстановяване на икономическите отношения с Русия и по-бързи пропазарни реформи. Той бе преизбран през 1999 г. на втория си мандат. По време на председателството на опозицията Кучма документи са били затворени и няколко журналисти, починал при съмнителни обстоятелства.

Местната политика[редактиране | edit source]

През октомври 1994 г., Кучма обяви цялостенa икономическa реформa, включително намаляването на субсидиите и премахване на ценовия контрол, по-ниски данъци, приватизация на промишлеността и селското стопанство, както и реформите във валута,регулиране и банковото дело. Парламентът одобрява основните точки на плана. Международният валутен фонд обеща $ 360 милиона заем за започване на реформите.

Външна политика[редактиране | edit source]

Кучма подписа "Договор за приятелство, сътрудничество и партньорство " с Русия,която одобрява кръга от преговори с страните от ОНД. Освен това, той се позовава на руски като "официален език ". Той подписа специален договор за партньорство с НАТО и дори изтъкната възможността за членство в алианса.

След като популярността на Кучма в страната и чужбина потъва, след като се пораждат и корупционни скандали, той се обърна към Русия като новия си съюзник.

Леонид Кравчук президент на Украйна (1994 – 2005) Виктор Юшченко