Лъжа

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Лъжата е съзнателно изречено неистинно твърдение, с цел въвеждане в заблуда на адресата ѝ, или обществото. Когато дадена лъжа е изречена с користни подбуди, и е подържана от изреклия я̀, тя транслира в измама.

Мотивите за изричане на лъжа/и могат да са най-разнообразни (примерно с цел да се затаи или прикрие истината, или да се въведе някой/и в заблуда и т.н.).

Човек който често лъже се нарича лъжец. Лъжата следва да се различава от заблудата по това, че човекът който лъже, го върши съзнателно, докато онзи който неосъзнава нестинността на изреченото върши заблуда поради неинформираност или подвеждаща информация която ползва или с която разполага.

По двузначната логика, лъжата е едно от двете възможни състояния, противоположно на истината.

В информатиката лъжата е недостоверна информация. Лъжовни могат да са факти, сведения, данни и т.н. Истината в информатиката е достоверната информация. Недостоверната информация в информатиката може да се дължи на различни причини - от получени несигурни факти или сведения, до недостатъчност и непълнота на подадените данни.

Видове и форми на лъжата в психологията[редактиране | edit source]

Блъфиране[редактиране | edit source]

Блъфирането е претендиране за намерение или наличност на нещо, което някой всъщност не притежава.

Голяма лъжа[редактиране | edit source]

Голяма лъжа е опитът да се измами жертва в това да повярва на нещо голямо, което всъщност противоречи на информацията, която жертвата вече има или на здравия разум.

Изфабрикуване[редактиране | edit source]

Изфабрикуването е тип лъжа, която е представена като истинно твърдение без да се знае със сигурност дали нещо е вярно.

В религиите[редактиране | edit source]

В будизма[редактиране | edit source]

Казването на лъжи е забранено от Петте свещени заповеди, фундаменталните етични правила за всички будисти.

В исляма[редактиране | edit source]

В Корана се казва, че Бог знае тайните на сърцата на хората и когато някой лъже.

Вижте също[редактиране | edit source]

Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното Лиценз за свободна документация на ГНУ Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Ложь“ и страницата „Lie“ в Уикипедия на руски и английски език. Оригиналните текстове, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс - Признание - Споделяне на споделеното“, а за творби създадени преди юни 2009 година — от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналните страници тук и тук, за да видите списъка на тeхните съавтори.  
Портал В Портал Психология можете да намерите още много страници свързани с темата психология.