МАН Груп

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

МАН Груп (MAN Group) е германска холдингова група за проектиране и производство на камиони ,автобуси , двигатели и механични инженерни съоръжения. Компанията е една от водешите европейски производители в този бранш. Служителите са около 53 500 работника в целият свят.

Началото на холдинга е още от 1758 г., когато е създадена ковачницата „Свети Антон“ в град Оберхаузен, Германия. В днешни дни за компанията работят повече от 65 000 служители. Компанията има оборот около 15 млрд. € за 2003 г. Седалището на холдинга е в Мюнхен, Бавария. Служителите са около 53 500 работника в целият свят. Система за управление на управление, e с ясно разпределене на ролите, с централизация на стратегическите дейности по управление и укрепване на оперативните отговорности на трите подгрупи: MAN Truck & Bus, MAN Diesel & Turbo и MAN Латинска Америка.

Направления[редактиране | edit source]

Автомобили МАН с различно предназначение

MAN Nutzfahrzeuge AG е на 3-то място в Европа по производство на камиони и автобуси.

Автобус МАН

MAN Diesel SE произвежда дизелови двигатели.

MAN Turbomaschinen AG произвежда компресори за индустрията и промишлени турбини.

MAN Truck & Bus произвежда автобуси и камиони.

MAN Ferrostaal AG технически и финансови дела


MAN Diesel SE[редактиране | edit source]

Предприятието се намира в град Аугсбург в Германия. То е праизодител на дизелови двигатели за различни машини. Компаният произвежда два четритактови двигатели с мощност между 450 KW и 87 MW. Освен това предприятието произвежда и газови турбини с мощност до 50 MW, парни турбини с мощност до 150 MW и компресори с обем до 1,5 милиона m³ / ч и налягане до 1000 бара. Асортимента на компанията включва и турбокомпресори, витла, газови двигатели, химически реактори, морски задвижващи системи (оборудване за плаватерни съдове) и оборудване за петролната и газовата промишленост.

MAN Truck & Bus[редактиране | edit source]

Компанията е разположена в град Мюнхен. Това е една от най-големите компаний от холдинга MAN. MAN Truck & Bus е един от водещите световни доставчици на търговски превозни средства и транспортни решения. Предприятието произвежда камиони с бруто теглото, вариращо от 7,5 до 44 тона, превозни средства със специално предназначение тежкотоварни превозни средства със брутни тегла до 250 тона, автобуси (цели автобуси и шасита) градски и междуградски, както и дизелови и газови двигатели. Също така компаният предлага и широка гама услуги. MAN Truck & Bus има четири предприятия на територията на Германия в градовете Мюнхен, Нюрнберг, Залцгитер и Плауен. Освен тези обекти компаният има предприятия и в град Щайр в Австрия и в градовете Познан, Стараховице и Краков в Полша. Други производствени обекти са разположени в Анкара (Турция), в Санкт Петербург (Русия), в Южна Африка и в Индия.

Външни препратки[редактиране | edit source]

МАН Груп