Мавзолей на Август

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Входът към Мавзолеят на Август
Разположение на Мавзолея в Древния Рим

Мавзолеят на Август е голяма гробница в Рим, построена от император Октавиан Август през 28 пр.н.е. на Марсово поле. Днес се намира на Площада на император Август (Piazza Augusto Imperatore), но не е отворен за туристи поради лошото му състояние.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Това е един от първите архитектурни проекти, подети от Август в Рим, след победата му в битката при Акциум през 31 пр.н.е..

Мавзолеят има кръгла форма и съдържа няколко концентрични кръга от пръст и тухли, насадени с кипарис и покрити от коничен покрив и статуя на Август. Сводове поддържат покрива и оформят погребални ниши отдолу. Два еднакви обелиска от розов гранит пазят арката на входа. Бил е с диаметър 90 м и височина 42 м.

Тук преди Август са погребани племенникът му Марцел, неговият приятел и зет, великият пълководец Марк Агрипа,[1] сестра му Октавия, а след неговата смърт и съпургата му Ливия, осиновеният му син Тиберий и Агрипина.

В завещението си Октавиан поръчва неговият своеобразен опис на делата му – т.нар. „Дела на божествения Август“ (Res Gestae Divi Augusti) да бъде поставен на входа на мавзолея му.[2]

През Средновековието мавзолеят се използва за крепост.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Дион Касий, Римска история 54.28.5
  2. Светоний, Vita Divi Augusti 101.4

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]