Майкъл Чорни

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Майкъл Чорни
руски бизнесмен
Роден: 1952 г. (63 г.)

Михаил (Майкъл) Чорни е руски бизнесмен от еврейски произход. Бивш собственик на М-тел, в-к "Стандарт" и ПФК Левски (София).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е през 1952 в Ташкент. През 1991 заедно със Сам Кислин основават компанията TransCommodities. В началото на 90те години заедно с брат си Лев основават фирмата TWG, която се занимава с добив на алуминий и го изнася на запад. Братята неведнъж са съдени за фалшиво авизо, но нито едно дело не е завършило с присъда. По-късно Майкъл става партньор на Олег Дерипаска в компанията "Сибирски алуминий", която става част от Русал, но Чорни не получава никакви акции от обединената компания и води дело срещу Депипаска, което продължава и до днес.[1][2]

През 1994 емигрира във Великобритания, но там е задържан с фалшив полски паспорт. Същата година получава израелско гражданство. В края на 90те години купува единствения по това време български мобилен оператор - Мобилтел, който е продаден през 2002. Също така става собственик на ПФК Левски (София), а президент на отбора е Владимир Грашнов. През 2001 влиза в надзорният съвет на клуба.[3] По времето на Чорни Левски има най-висок трансферен бюджет, а заплатите в клуба са най-високи. Отборът печели 3 титли и 2 национални купи. През 2004 [нужен е източник, според повечето версии годината е 2000] е изгонен от България, а акциите му в Левски са купени от адвоката му - Тодор Батков. До 2009 Чорни притежава 20% от клуба, но впоследствие и те са изкупени от Батков.[4]От 2010 се издирва от Интерпол.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. http://www.stars.bg/bg-sport/1466-v-qlevskiq-chakat-10-miliona-ot-maikal-chorni
  2. http://novinar.bg/news/chorni-i-deripaska-v-shvatka-za-rusal_Mzk3NTs1Mw==.html
  3. http://novinar.bg/news/majkal-chorni-poema-upravlenieto-na-levski_MjE2OzU1.html
  4. http://www.sportni.bg/?tid=40&oid=2524750