Мариам Хуцураули

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Мариам Хуцураули
მარიამ ხუცურაული
Мариам Хуцураули, 2018 г.
Мариам Хуцураули, 2018 г.
Родена15 януари 1960 г. (64 г.)
Професияписател, поет, юрист
Националност СССР
 Грузия
Активен период2009 –
Жанрлирика, драма
Направлениемодернизъм
Известни творбиსანათას წიგნი (2009)

Мариам Хуцураули (на грузински: მარიამ ხუცურაული) е грузинска юристка, поетеса и писателка на произведения в жанра лирика и драма.

Биография и творчество[редактиране | редактиране на кода]

Мариам Хуцураули е родена на 15 януари 1960 г. в Телави, Грузинска ССР, СССР. Завършва гимназия през 1977 г. в Телави. През 1982 г. завършва право в Юридическия факултет на Тбилиския държавен университет. След дипломирането си работи като адвокат в различни държавни и частни институции.

Стиховете ѝ са публикувани за първи път през 2009 г. в шестия брой на списание „ლიტერატურლი პალიტრის“ (Литературна палитра). Оттогава творбите ѝ често се публикуват в различни литературни списания и вестници в Грузия. Авторка е на няколко сборника със стихове под редакцията на писателя Михо Мосулишвили. Тя пише стихове на грузински диалект говорен в района Пшави, който е малък исторически район в Северна Грузия.

През 2011 г. Мариам Хуцураули основава литературен конкурс за жени поети „Хварамзеоба“ и оттогава е негов постоянен организатор.

По нейни стихове певицата Теона Кумсиашвили записва популярните песни „ასკილი“ (Аскили) и „ფშაურ მოტივზე“ (Мотив от Пшави).

Мариам Хуцураули живее със семейството си в Тбилиси.

Произведения[редактиране | редактиране на кода]

  • სანათას წიგნი (2009)
  • სანათა (2012) – съдържа: სანათას სახლი (поезия), სანათას სახლი (поезия) и სანათას სკივრი (разкази)
  • სანათაი ვარ (2016) – съдържа: ცეცხლისფრად მცინარი ყვავილი (поезия), ცისპირ მთიბავები (разкази) и ალმასთა სხივითა (аудио-записи на стихове, прочетени от автора)
  • მარილი გემოვნებით (2020)

Детска литература[редактиране | редактиране на кода]

  • კესანემ გაზაფხული მოიყვანა (2020)

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата მარიამ ხუცურაული в Уикипедия на грузински. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​