Михаил Николаевич

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Михаил Николаевич
Михаи́л Никола́евич Романов
руски велик княз
Роден
Починал
Погребан„Св. св. Петър и Павел“, Санкт Петербург, Русия

НаградиОрден „Свети Станислав“ I степен
Златно оръжие „За храброст“
Орден Черен орел
Pour le Mérite
Орден за вярност
Орден на слона
Орден „Свети Станислав“
Семейство
РодХолщайн-Готорп-Романов
БащаНиколай I
МайкаАлександра Фьодоровна (Шарлота)
Братя/сестриМария Николаевна
Олга Николаевна Вюртембергска
Александра Николаевна
Николай Николаевич
Александър II
Константин Николаевич
СъпругаОлга Фьодоровна (16 август 1857 – 12 април 1891)
ДецаНиколай Михайлович
Анастасия Михайловна
Михаил Михайлович
Георги Михайлович
Александър Михайлович
Сергей Михайлович
Алексей Михайлович
Михаил Николаевич в Общомедия

Михаил Николаевич е член на руското императорско семейство, велик княз. Военен деец, руски офицер – генерал-фелдмаршал. Участник в Руско-турската война (1877 – 1878), главнокомандващ на Действащата руска армия на Кавказкия фронт.

Живот[редактиране | редактиране на кода]

Роден е на 6 ноември 1832 г. в Петерхоф, Русия. Той е 4-ти син на император Николай I и Александра Фьодоровна (Шарлота Пруска).

Михаил Николаевич

Посвещава се на военното поприще. На 6 декември 1862 г. е назначен за генерал-губернатор на Кавказ и командващ Кавказката армия. Живее в Тифлис.

По време на Руско-турската война (1877 – 1878) е главнокомандващ Действащата руска армия на Кавказкия фронт. С неговото име неизбежно се свързват както успехите, така и неуспехите на военната кампания.[1] Награден с Орден „Свети Георги“ I ст. и повишен във военно звание генерал-фелдмаршал. Напуска длъжността през 1881 г.

От 1881 до 1905 г. е председател на Държавния съвет. От 1905 г. е негов почетен председател.

Инициатор на издаването на „Кавказки сборник“ (1876 – 1912), в който се печатат документи и материали за историята на Кавказките войни.

През 1857 г. в Санкт Петербург на Милионната улица, дом № 6 е построен неговият личен дворец по проект на архитекта А. И. Штакеншнейдер.

Фамилия[редактиране | редактиране на кода]

На 16 август 1857 г. се жени за принцеса Сесилия фон Баден, дъщеря на великия херцог Леополд I фон Баден и София Шведска. Сесилия приема руското име Олга Фьодоровна и ражда на Михаил 7 деца:

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Освободителната война 1877 – 1878. Енциклопедичен справочник, ДИ „П. Берон“, София, 1986, с. 106
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Михаил Николаевич“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​