Момордика

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Момордика
Класификация
царство:Растения (Plantae)
отдел:Васкуларни растения (Tracheophyta)
(без ранг):Покритосеменни (Angiospermae)
(без ранг):Еудикоти (eudicots)
(без ранг):Розиди (rosids)
(без ранг):Фабиди (fabids)
разред:Тиквоцветни (Cucurbitales)
семейство:Тиквови (Cucurbitaceae)
триб:Momordiceae
род:Момордика (Momordica)
Научно наименование
Linnaeus, 1753
Момордика в Общомедия
[ редактиране ]
Momordica charantia
Плантация с горчиви краставици

Момордика (Momordica), известна още като горчива краставица, е род от около 60 вида едногодишни или многогодишни катерливи, тревисти или рядко малки храсти, принадлежащи към семейство Cucurbitaceae. По произход са от тропическа и субтропична Африка, Азия и Австралия.

Повечето видове произвеждат флорални масла и се посещават от специализирани опрашители в апидното пчелното племе Ctenoplectrini от подсемейство Apinae. Налична е молекулярна филогения, която включва всички видове (Schaefer and Renner, 2010).

Описание[редактиране | редактиране на кода]

Плодовете на горчивата краставица са кухи и имат брадавичеста повърхност. Плодове, които са продълговати до цилиндрична форма, оранжево до червени на цвят, бодливи или брадавичести отвън, а при някои видове се спукват, когато узреят, обикновено с еластична сила, в неправилни клапи.

Култивиране[редактиране | редактиране на кода]

Горчивата краставица може да се култивира в 5 литрови вази или плантации и може да се превърне в напаст като плевел. След засяването развива листа за около 11 дни и цветя след 40 до 50 дни. След оплождането плодът на момордиката се разва след около 10 дни.[1]

Приложения[редактиране | редактиране на кода]

Някои видове от горчивата краставица се отглеждат заради своите плодове. Обикновено се ядат преди да узреят, защото по време на зрението пожълтяващият плод става все по-горчив. Когато напълно узрелият плод се разпука, вътре може да бъде открита сладка яркочервена сърцевина.

Momordica charantia (горчив пъпеш, китайски мандарин: kǔ guā 苦瓜) е родом от Африка, но се използва в китайската народна медицина от векове като билка и е въведена в масовата китайска медицина, както и в естествената медицинска традиции по целия свят. Скорошни изследвания показват, че незрелият плод може да има някои антибиотични, противоракови и антивирусни свойства, особено подходящи за употреба при лечение на малария, ХИВ и диабетни състояния. Употребата на плодове на момордика е противопоказана в редица състояния, особено бременност. Ефектът на Momordica charantia върху концентрациите на глюкоза и инсулин е проучен при девет неинсулинозависими диабетици и шест недиабетни плъхове. Тези резултати показват, че може да подобри глюкозния толеранс при диабет, но са необходими много повече изследвания. Лекарите, които контролират азиатските диабетици, трябва да са наясно с хипогликемичните свойства на плода.[2][3][4][5]

Видове[редактиране | редактиране на кода]

Одобрени видове:[6][7]

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Takeguma, Massahiro. Culivo do Nigarui // Архивиран от оригинала на 2013-06-16. Посетен на 20 May 2013.
  2. British Medical Journal-Clinical Research 282(6279); 1823 – 4 6 June 1981.
  3. J Ethnopharmacol 2003; 88(1): 107 – 111
  4. Acta Biologica et Medica Germanica 41(12):1229 – 40 1982
  5. Jiratchariyakul, W. HIV inhibitor from Thai bitter gourd // Planta Med. 67 (4). 2001. DOI:10.1055/s-2001-14323. с. 350 – 3.
  6. GRIN. Species in GRIN for genus Momordica // Taxonomy for Plants. USDA, ARS, National Genetic Resources Program. Архивиран от оригинала на 2000-12-03. Посетен на October 22, 2009.
  7. Plant Name Query Results for Momordica // IPNI. Посетен на October 22, 2009.
  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Amorphophallus gigas в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​