Мосфилмовска улица

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Мосфилмовска улица
Мосфильмовская улица
— улица —
German Embassy Mosfilmovskaya Street.jpg
Русия
Red pog.png
Мосфилмовска улица
Москва
Red pog.png
Мосфилмовска улица
Страна Флаг на Русия Русия
Федерален окръг Централен
Федерален субект Москва
Район Раменки
Пощенски код 119285, 119330, 119590, 119192
Мосфилмовска улица в Общомедия

Разположение
Награденият комплекс небостъргачи Дом на Мосфильмовской
Изглед към ж.к. Воробьёвы горы (зад блоковете са посолствата по улицата)
Църква „Живоначална Троица“
Интересният Круглый дом

Мосфилмовска улица (на руски: Мосфи́льмовская у́лица) се намира в район Раменки на Западния административен окръг в Москва. Наименувана е на разположения на нея „Мосфилм“ - най-голямата киностудия на Русия и някога на Съветския съюз.

Простира се на дължина от 3 км. Започва като продължение на Воробьовско шосе от северния край на ул. „Косигин“, върви на югозапад успоредно на Мичурински проспект, пресича кръстовището, свързващо напречно Ломоносовски проспект и Минска ул., и завива на югоизток във Виницка ул., която се свързва с Мичурински проспект.

Улицата се пресича отдясно от ул. „Пудовкин“, ул. „Пирев“, 2-ри Мосфилмовски переулок, ул. „Улоф Палме“ и Минска ул., а отляво са ул. „Косигин“, Университетски проспект, Ломоносовски проспект, ул. „Столетов“ и Виницка ул.

Чрез Воробьовско шосе (0,9 км) и Бережковска крайбрежна ул. (2,7 км) на североизток улицата се свързва с пл. „Европа“ и Киевската гара (Киевский вокзал), която е краен пункт на железопътната връзка с Киев и България. Чрез проспектите Университетски и Ломоносовски се стига до района на Московския държавен университет „М. В. Ломоносов“.

Съвсем в началото на улицата, на пресечката с ул. „Пудовкин“, се намира известната Всеруска академия по външна търговия. Край нея, в началото на ул. „Пирев“, е изграден (2011) комплекс от 2 небостъргача (53-етажен с височина 213 м, и 34-етажен със 132 м), наречен Дом на Мосфилмовска, който печели множество награди и е избран за Дом на 2012 година[1].

От другата страна на № 1 е разположен комплексът от сгради и градини на киностудията „Мосфилм“. След него по-нататък отсреща недалеч от улицата се намира живописната църква „Живоначална Троица“ от 1644 г., построена в някогашното тамошно село Троицкое-Голенищево. По-надолу след църквата е интересният Кръгъл дом - жилищен блок във формата на затворен пръстен.

От дясната страна следват 13 посолства, построени през 1970-1980-те години. Посолството на България се намира на № 66. Зад тях се извисяват 7 небостъргача (до 49 етажа, 188 м) от жилищния комплекс „Воробьови Гори“ (Воробьёвы горы). Отсреща се намират външнотърговската компания «Машиноимпорт» и Институтът по международни икономически връзки.

По улицата се движат тролейбуси по маршрути 7, 17, 34, и автобуси по маршрути 67, 119, 205. Най-удобна връзка е метростанция „Университет“.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. [www.the-village.ru/village/city/estate/113799-arhitektura «Дом на Мосфильмовской» назвали Домом года 2012]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]