Свети Николай Анапавсас

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Никола Анапавса)
„Свети Николай Анапавсас“
Αγίου Νικολάου Αναπαυσά
Карта Местоположение
Вид на храмаправославен манастир
Страна Гърция
Населено мястоМетеора
РелигияЦърква на Гърция
ЕпархияСтагийска и Метеорска
ИзгражданеХІІІ век
Статутдействащ мъжки манастир,
паметник на ЮНЕСКО
„Свети Николай Анапавсас“ в Общомедия

„Свети Николай Анапавсас“ (на гръцки: Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά) е един от шестте действащи православни манастири на Метеора, Гърция. Намира се върху отвесна скала между руините на манастирите „Христос Пантократор“, Свети манастир, „Свети Йоан Кръстител“ и Дупянския скит, югозападно от Големия Метеор и Варлаам.

История[редактиране | редактиране на кода]

Днешният манастир е построен в края на ХV век върху руините на стария манастир, построен в края на ХІІІ век. За името Анапавсас има множество тълкувания, като най-вероятно обителта е получила името си по името на някой ктитор, с чиито средства е издигнат първоначално манастирът.[1]

Тясната и ограничена площ на скалата е причината различните помещения на манастира да не са на едно равнище, а да са разположени на етажи, един върху друг. Така на първото равнище са храмът и трапезарията, а над тях са килиите на монасите.

В началото но ХХ век манастирът е изоставен и започва да се руши. С оглед опазването им повечето ценни ръкописи са предадени за съхранение в манастира Света Троица. След 1960 г. Свети Никола Анапавса е обновен от Гръцката археологическа служба, като са реставрирани и почистени стенописите. Манастирът отново става действащ.

Католикон[редактиране | редактиране на кода]

Централният храм (католикон) на манастира е посветен на Свети Никола и е разположен на първия етаж. Представлява малка правоъгълна сграда, прилепена към южната стена на манастира и следва формата на скалата.

Храмът започва да се строи няколко години след 1510 г. с паричната помощ на митрополит Дионисий Лариски, и на йеромонах Никонор – архиерейски екзарх на Стаги (днес град Каламбака). Портретите на двамата ктитори са изписани в нартекса на църквата. Според надпис над входа на църквата от 1527 г. църквата е изографисана от прочутия зограф Теофан Критски.

Галерия[редактиране | редактиране на кода]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Проватакис, Теохарис: Метеора. История на манастирите и монашеството, изд. „Михалис Тубис“, Атина, с.69-70

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Проватакис, Теохарис: Метеора. История на манастирите и монашеството, изд. „Михалис Тубис“, Атина, с.69