Обсада на Средец (1380)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Обсада на София (1380)
Българо-османски войни
Информация
Период1380 г.
МястоСофия, България
РезултатБългарска победа
Всички атаки предприети от турците са отблъснати
Страни в конфликта
Търновско царствоОсманска империя
Командири и лидери
Бан ЯнукаЛала Шахин
Сили
Софийски гарнизонНеизвестно
Жертви и загуби
НеизвестноТежки

Обсадата на София през 1380 г. е неуспешен опит на османски войски, предвождани от Лала Шахин, да превземат града по време на османското нашествие във Втората българска държава.

През 1380 г. османска войска, командвана от Лала Шахин, обсажда Средец, но всичките им услия да превземат града, остават напразни. Българският гарнизон на крепостта, начело с тяхния командир Бан Янука, отбива всички атаки на турския военачалник. Лала Шахин изпраща доклад до султана, в който се казва:

Аз, сердар на османските победоносни войски, който воюват с кюфарските войски в Централна Румелия, няколко пъти опитвам щастието си да превзема и присъединя към ислямската държава обширната, равна и богата равнина на Софийското поле, както и самата крепост София. Но за жалост, крепостта не може по никакъв начин да се превземе с атака и щурм отвън. Тя е силна и мното яка, та всички наши налитания и атакувания остават безполезни и дори вредни. Големи жертви паднаха от дин-ислямските храбри войници, които се самопожертваха като курбан. Аз, като румелийски бейлербей, сам лично водих храбрите войски на атака, но нищо не се получи , връщах се надире без успех. Убедих се, че тази яка и много силна крепост със сила и юначество не може да се превземе скоро, ако не се употребят в случая някои хитрости и изкусни военни планове.[1]

Българската крепост е превзета чак през 1382 г. след предателство.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Велев, Григор, Бакалов, Георги, Марков, Георги. История на българите. ЗНАНИЕ, 2007. ISBN 978-954-621-235-1. с. 182.