Българска социалдемократическа партия (1891)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Общ съвет на БСДП)
Българска социалдемократическа партия
Ръководител(и)Димитър Благоев
Основател(и)Димитър Благоев
Основана2 август 1891 г.
Разформирована1894 г.
Наследена отБРСДП
ИдеологияМарксизъм
Социалдемокрация
Полит. позициялявo-център

Българска социалдемократическа партия (БСДП) е лявоцентристка политическа партия в България, създадена от Димитър Благоев и Янко Сакъзов на Бузлуджанския конгрес от 1891 г.[1]

Партията запазва това си име през следващите три годни – до 1894 г., когато се обединява с Българския социалдемократически съюз в Българска работническа социалдемократическа партия (БРСДП).

История[редактиране | редактиране на кода]

Първият учредителен конгрес на Българската социалдемократическа партия се състои през 1891 г. (20 юли – Илинден, 2 август по нов стил). Сбирката е проведена на връх Бузлуджа.

Вторият конгрес на БСДП се провежда през 1892 г. в гр. Пловдив. По време на конгреса настъпва разцепление между две крила в партията. Групата около Димитър Благоев и Никола Габровски, която се придържа плътно към западноевропейската социалдемократическа идеология надделява и е взето решение за самостоятелно участие на партията в изборите за окръжни и общински съвети.[2] Другото крило, около Янко Сакъзов, Константин Бозвелиев, Сава Мутафов и др., смята, че в слаборазвити страни без голяма работническа класа като България, социалистическото движение трябва да обхваща всички „производствени слоеве“.[3] След конгреса тази група създава отделен Български социалдемократически съюз (БСДС).

Разцеплението в партията е последвано от остри полемики в печата между двете групи. На изборите през 1893 г. БСДП претърпява пълен провал, получавайки едва 570 гласа в цялата страна. Този неуспех смекчава позициите на Благоев и след продължителни преговори през 1894 г. двете организации се обединяват в Българска работническа социалдемократическа партия. Разногласията в нея обаче остават и през 1903 г. тя окончателно се разцепва.[3]

Общ съвет на БСДП[редактиране | редактиране на кода]

Общият съвет на БСДП е централен ръководен орган на Българската социалдемократическа партия. Избиран на конгресите на партията, като едновременно с това се определя и седалището му. Първият ОС, избран на Бузлуджанския конгрес, заседава в Търново.

ОС на БСДП има за задача да поддържа връзки с партийните дружинки в страната, да издава манифестите на партията, да поддържа международни връзки с други леви партии, да развива и разпространява идеите на БСДП. След споразумение с местните организации на партията, излъчва кандидати за парламентарни избори.

След обединението със „съюзистите“ в БРСДП дейността му се поема от Централния комитет на БРСДП.

Участия в избори[редактиране | редактиране на кода]

Парламентарни[редактиране | редактиране на кода]

година избори гласове % резултат
юли 1893 Народно събрание 570
0 / 145

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. www.bsdp.bg
  2. БКП в резолюции и решения, том 1, София, 1957, стр. 27
  3. а б Фосколо, Мона. Георги Димитров. Една критическа биография. София, Просвета, 2013. ISBN 978-954-01-2768-2. с. 22 – 23.