Одо

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други личности с името Одо.

Одо
Eudes
крал на Западнофранкско кралство
Одо влиза в обсадения Париж
Одо влиза в обсадения Париж

Роден
не по-рано от 852 г.
Починал
ПогребанБазилика „Сен Дени“, Сен Дени, Франция
Управление
Период888 – 898
Семейство
РодРобертини
БащаРобер Силни
МайкаАделхайд фон Тур
Братя/сестриКонрад II
Робер I
Одо в Общомедия

Одо или Юд (на френски: Odo, Eudes; * ок. 860; † 1 януари 898) е крал на Западното франкско кралство от 888 до 898 г. Той е първият крал от род Робертини.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Той е най-възрастният син на граф Робер Силни, граф на Анжу, дук на франките и маркиз на Ньостри (Неустрия), и втората му съпруга Аделхайд фон Тур, дъщеря на граф Хуго фон Тур от род Етихониди. Брат е на Робер I.

Одо е дук на франките и маркиз на Ньостри (Неустрия). Носи титлите херцог на Франция и граф на Париж от 882 или началото на 883 г. Принадлежат му от 886 г. и графствата Анже, Блоа, Тур и Орлеан, дадени му от Карл III. Към края на 887 г. той настойник на крал Карл III и регент на Франция.

Заради храбростта си и умелото водене на войната срещу норманите по време на обсадата на Париж през 885 – 886 г. е коронясан за крал на Западното франкско кралство в Компиен през 888 г. Продължава успешната си война с норманите, но скоро срещу него се разбунтуват бароните. За да задържи трона, Одо се обявява за васал на немския крал Арнулф Каринтийски, но скоро последният подкрепя претендента за короната Шарл.

Одо умира на 1 януари 898 г. в Ла Фер, Пикардия.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  • Ernest Lavisse, Histoire de France, tome ii. (Paris, 1903)
Шарл II крал на Франция (888 – 893) Шарл III