Оствинд

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Флакпанцер IV „Оствинд“
модел на Оствинд
Тактико-технически данни
Националност Нацистка Германия
Типсамоходно противовъздушно оръдие
История на производство и служба
ПроизводителDeutsche Eisenwerke
Брой произведени45
Габаритни характеристики
Тегло25 t
Дължина5.92 m
Ширина2.95 m
Височина3.00 m
Броня и въоръжение
Броня (челна)80 mm
Основно въоръжение1 x 37 мм FlaK 43 L/89]]
1000 патрона
Допълнително въоръжение1 × 7.92 мм MG-34
1350 патрона
Технически данни
Силова установкаМайбах HL 120 TRM
12-цилиндров 300 к.с.
Окачванелистови пружини
Макс. скорост38 km/h (по шосе)
Запас от ход200  km (по шосе)
Екипаж6
Флакпанцер IV „Оствинд“ в Общомедия

Флакпанцер IV Оствинд (на немски: Flakpanzer IV "Ostwind"; в превод: Източен вятър) е самоходно противовъздушно оръдие базирано на шасито на Панцер IV. Разработено е през 1944 г. като заместник на предния модел от серията Флакпанцер IV – Wirbelwind.

Куполът на Панцер IV е премахнат и заменен с шестоъгълен купол с отворен покрив, в който е разположено 37 мм оръдие FlaK 43. В допълнение на предвидената противовъздушна роля, скорострелното оръдие е ефективно срещу леки машини и укрепления. Затвореният покрив е за предпочитане, но е изпълнението му в случая е невъзможно поради голямото количество газове отделяни при стрелба. Производството се извършва от компанията Deutsche Eisenwerke в Дуисбург.

Основното предимство на този модел спрямо Wirbelwind е увеличения ефективен обсег на стрелба. Освен това куполът е с по-дебела броня, а в бойното отделение екипажът носи още една MG-34.

По време на войната са построени около 45 машини.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ostwind в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​