Осуалдо Гуаясамин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Осуалдо Гуаясамин
Oswaldo Guayasamín
еквадорски художник и скулптор
Роден
Починал
10 март 1999 г. (79 г.)
Кариера в изкуството
ПовлиянХосе Клементе Ороско
НаградиPremio Eugenio Espejo (1991)
Осуалдо Гуаясамин в Общомедия

Осуалдо Гуаясамин (на испански: Oswaldo Guayasamín) е еквадорски художник и скулптор. Получава международно признание за творбите си, в които изобразява социалното неравенство, политическото потисничество, расизма и бедността из голяма част от Латинска Америка.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Стенопис „Хиспаноамерика“ ​​от Осуалдо Гуаясамин, разположен на летище Мадрид-Барахас.

Роден е в Кито, столицата на Еквадор, на 6 юли 1919 г. Баща му е местен, а майка му — метис. Завършва училището за изящни изкуства в Кито като художник и скулптор. Открива своята първа изложба през 1942 г., когато е на 23 години. През 1948 г. печели първа награда на еквадорския Salón Nacional de Acuarelistas y Dibujantes. През 1955 г., когато е на 36, печели първа награда на третото испано-американско биенале за изкуство, а през 1957 г. е избран за най-добър южноамерикански художник на четвъртото биенале в Сао Пауло.

Последните творби на Гуаясамин са открити лично от него в Люксембургския дворец в Париж и в Ледения дворец в Буенос Айрес през 1995 г. В Кито Гуаясамин изгражда музей, където помества своите произведения. Умира на 10 март 1999 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]