Планина на слънцето

Планина на слънцето
جَبَل شَمْس
Изглед към Големия каньон в Планината на слънцето
Изглед към Големия каньон в Планината на слънцето
23.2374° с. ш. 57.2638° и. д.
Местоположение на картата на Оман
Общи данни
Местоположение Оман
Част отХаджар
Надм. височинаот 2997 до 3009 м m
Планина на слънцето в Общомедия

Планината на слънцето (на английски: Jebel Shams, Джебал Шамс, (на арабски: جَبَل شَمْس‎), е планина, разположена в североизточен Оман, в мухафазата Ад-Дахилия, северно от градовете Ал Хамра и Низуа. Това е най-високата планина от планинската верига Хаджар и третата по височина на Арабския полуостров. Планината е популярна забележителност, разположена на 240 км от столицата Маскат. Наречена е „Планина на слънцето“ тъй като върховете ѝ първи се огряват на зазоряване.

Планинският материал се състои от магмени скали – серпентин, диорит и базалт, типични скали от югоизточния регион на Арабския полуостров. Налични са и варовици от периода на океана Тетис и последвалата орогенеза.

Климатът е екстремен, като през лятото температурата е около 20 °C, а през зимата пада до под 0 °C.

Най-високата точка на планината е Северният връх, който според Министерството на туризма на Оман е с височина 3009 м. Северният връх е ограничена зона, тъй като е зает от военна база с радарна станция и обсерватория.

Вторият по височина връх е Южният връх, който е висок 2997 м. Южният връх е достъпен за преходи по пътеката W4, маркирана от Министерството на туризма на Оман.

На плато на височина около 2000 м югозападно от върха Северния връх са разположени малки села и туристически места за настаняване. Между платото и върха се намира забележителния каньон „Wadi Nakhar“, който е с дълбочина 1000 м, и е наричан „Великият каньон на Арабия“. Поради отдалечеността на планината от светлините на големите населени места тя е подходяща за извършване на нощна фотография.

Жителите на селата се препитават от животновъдство, земеделие и тъкане на килими. В планината вирее един вид маслина, хинап и храстът „Ziziphus lotus“ (или местно наименование – Сидър), който има плодове подобни на ябълка.

В планината виреят и едни от най-старите дървета хвойна, чиято обиколка на ствола достига до 2–3 м.

През август 2011 г. султан Кабус ибн Саид обявява някои части на планината за природен резерват.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Jebel Shams в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​