Портрет на Мария-Луиза Бурбон-Пармска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Портрет на Мария-Луиза Бурбон-Пармска
ХудожникФрансиско Гоя
Годинакрая на XVIII век
Техникамаслени бои върху платно
Размери202 × 124 cm
ИзложенаМузей Каподимонте, Неапол, Италия
Портрет на Мария-Луиза Бурбон-Пармска в Общомедия

„Портрет на Мария-Луиза Бурбон-Пармска“ (на италиански: „Ritratto di Maria Luisa di Parma“) е картина на испанския художник Франсиско Гоя от края на 18 век. Картината (202 х 124 см) е изложена в Зала 33 на Национален музей „Каподимонте“ в Неапол. Използвана техника е маслени бои върху платно.

История[редактиране | редактиране на кода]

Картината е рисувана в края на 18 век от придворния художник Франсиско Гоя и изобразява Мария-Луиза Бурбон-Пармска, кралица на Испания в периода 1788 – 1808 г. Редом до нейния портрет в Кралския апартамент в Музей Каподимонте е изложен и портретът на съпруга ѝ Карлос IV, крал на Испания в периода 1788 – 1808 г. И двата портрета пристигат в Неапол по волята на кралската дъщеря Мария-Исабела Бурбон-Испанска.

Описание[редактиране | редактиране на кода]

В творбата си художникът се е постарал да придаде както физическа, така и душевна красота на оригинала, но резултатът е несполучлив. Кралицата е изобразена в толкова много спектрална светлина, че прилича на призрак, излизащ от тъмнината. Виждаме мрачно и грозно лице, което разкрива характер на почти дива, покварена и груба жена, водещ до конфликти с поданиците ѝ, както и фалшива, пренебрежителна усмивка, символ на упадъка на династията.

В музея Прадо в Мадрид са изложени множество портрети на кралското семейство, дело на Франсиско Гоя.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Ritratto di Maria Luisa di Parma в Уикипедия на италиански. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​