Протей (зоология)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Протей.

Протей
Природозащитен статут
VU
Уязвим[1]
Класификация
клон:Holozoa
царство:Животни (Animalia)
клон:Двустранно симетрични (Bilateria)
(без ранг):Вторичноустни (Deuterostomia)
тип:Хордови (Chordata)
(без ранг):Ръкоперки (Sarcopterygii)
(без ранг):Тетраподоморфи (Tetrapodomorpha)
клас:Земноводни (Amphibia)
разред:Опашати земноводни (Caudata)
семейство:Протееви (Proteidae)
род:Протеи (Proteus)
вид:Протей (P. anguinus)
Научно наименование
Laurenti, 1768
Laurenti, 1768
Разпространение
Протей в Общомедия
[ редактиране ]

Протеят (Proteus anguinus), наричан още човешка рибка, е ендемично земноводно животно, живеещо в карстовите области в Динарските планини. Той е единствен представител на рода Протей (Proteus).

Животното е бяло или светлорозово и има малки крайници с два пръста на задните крака и три на предните. Поради светлия му цвят местните го наричат „човешка рибка“. Възрастните протеи имат и външни хриле. Обикновено те са дълги 25 – 30 cm. Поради подземния живот очите на протея са изродени и са покрити с кожа.

Протеят живее в подземни води в карстовите области на Динарските планини по адриатическия бряг на североизточна Италия, Словения, Хърватия и Босна и Херцеговина до Черна гора. Подвидът Proteus anguinus parkelj (черен протей) се намира само в Бела краина в южна Словения.

Протеите се хранят с малки ракообразни и червеи, които намират чрез обонянието си.

Протеите могат да издържат години без храна, тъй като тяхната изключително бавна обмяна на веществата им позволява да останат в летаргия за изключително дълги периоди. В един случай протей е бил сложен в буркан в хладилник за повече от десет години. Според сведенията, той е бил още жив, когато накрая са го извадили, въпреки че вътрешните му органи били сериозно увредени и собственият му храносмилателен тракт бил реабсорбиран, за да се изхрани.[2]

Широко разпространен е митът, че протеят умира на пряка слънчева светлина или при температури на водата над 10 °C в неговата естествена среда. Всъщност протеите живеят в лаборатория на дневна светлина във вода до 30 °C. На светло протеят бавно променя цвета си до кафяв и бавно избледнява отново, ако се върне на тъмно.

Протеите са защитени като уязвим вид. Те са се срещали много често, но сега започват да стават редки поради замърсяването на водата в тяхната ограничена среда за живот и поради лова на големи количества от тях за домашни любимци. Не се знае дали с тези земноводни все още се търгува.

Природозащитен статут[редактиране | редактиране на кода]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Proteus anguinus (Laurenti, 1768). // IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature. Посетен на 2 януари 2023 г. (на английски)
  2. www.findarticles.com // Архивиран от оригинала на 2006-12-08. Посетен на 2006-10-02.
  3. Arntzen, J.W., Denoël, M., Miaud, C., Andreone, F., Vogrin, M. & Edgar, P. 2004. Proteus anguinus. В: IUCN 2007. 2007 IUCN Red List of Threatened Species. <www.iucnredlist.org>. Посетен на 31 август 2008.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]