Ричард Клайдерман

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Ричард Клайдерман
Richard Clayderman
френски пианист

Роден
Активен периодот 1976 г.
ПсевдонимRichard Clayderman

Подпис
Уебсайтwww.clayderman.co.uk
Ричард Клайдерман в Общомедия

Филип Паже (на френски: Philippe Pagès), по-известен с псевдонима си Рѝчард Кла̀йдерман (на френски: Richard Clayderman, произнася се Ришар Кледерман), е френски пианист. Издал е множество албуми, включващи разнообразна по вид музика, от мелодии на популярни песни до класически изпълнения на пиано. Най-честите творби, представяни от него, са композициите на Бетховен, Шопен и Моцарт. Повечето от неговите записи се фокусират главно върху популярната музика и оркестровите аранжименти на добре познати романтични песни в частност.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Започва да се учи да свири на пиано на 6-годишна възраст, като неговият баща е учител по пиано и негов преподавател.

Приет е в музикалната консерватория в Париж на 12 години, а четири години по-късно печели своя първи приз. Предсказана му е многообещаваща кариера като класически пианист, но за всеобщо удивление той решава да се занимава със съвременна музика. В това време неговият баща заболява сериозно и той става неспособен да поддържа сина си материално. В тези условия Ричард намира работа като акомпаньор[1].

Животът му се променя драматично през 1976 година, след като записва първата си популярна песен – Балада за Аделина – композирана от френския музикален продуцент Пол дьо Сеневил. Мелодията става изключително успешна, тъй като е продадена в 22 милиона копия в 38 страни. Оттогава Клайдерман записва над 1000 мелодии, като се счита, че той е сред най-успешните инструментални звукозаписни творци в света, с продадени 70 милиона албума в световен мащаб. Във върха на кариерата си прави 200 концерта за 250 дни.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. ((ru)) Ричард Клайдерман, посетен на 05.10.2007 г.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]