Робърт Силвърбърг

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Робърт Силвърбърг
(Robert Silverberg)
американски писател
Robert Silverberg 2005.JPG
Роден: 15 януари 1935 г.
(на 80 г.)
Ню Йорк, Съединени американски щати

Писател:
Жанр(ове): научна фантастика
Награди: Хюго, Небюла

Робърт Силвърбърг (на английски: Robert Silverberg) (роден на 15 януари 1935 г. в Бруклин, Ню Йорк, САЩ) e плодовит писател, най-широко познат с научната си фантастика, многократен лауреат на наградите Хюго и Небюла.

Силвърбърг, ненаситен читател от дете, започва да изпраща разкази в научно-фантастични списания в още годините на ранното си юношество. Следва в Колумбийския университет и получава бакалавърска степен по английска литература през 1956 г., но продължава да пише научна фантастика. Първият му публикуван роман, детска книга със заглавие „Revolt on Alpha C“, излиза през 1955 г. и през следващата година той спечелва първата си награда Хюго за „най-добър нов писател“. През следващите четири години по негови собствени пресмятания той пише по един милион думи на година за списания и Ace Doubles. През 1959 г. пазарът за научна фантастика рухва и Силвърбърг насочва своята способност да пише плодовито към други области — от подплатени с мащабни проучвания историко-популярни книги до софт порно романи за Nightstand Books.

В средата на 60-те години на XX в. литературните амбиции на авторите на научна фантастика започват да нарастват и Фредерик Пол, редактор по онова време на три списания за научна фантастика, дава на Силвърбърг карт бланш да пише за тях. Получил това вдъхновение, Силвърбърг започва отново да пише, като обръща повече внимание на дълбочината на характерите и социалното обкръжение, отколкото в миналото, и използва елементи от модернистичната литература, която е учил в Колумбия.

Книгите, които пише по това време, са признати за качествен скок в сравнение с по-ранните му работи. Може би първото произведение на новия Силвърбърг е „Да отвориш небето“ (To Open the Sky) — антология от разкази, публикувани от Фредерик Пол в Галъкси, в който една нова религия помага на хората да стигнат до звездите. Тя е последвана от „Надолу към Земята“ (Downward to Earth), може би първата постколониална научно-фантастична книга, книга с отзвуци от Джоузеф Конрад, в която бивш земен администратор на един чужд свят се завръща в него след освобождаването му. Други известни и одобрени от критиката работи от това време са „Да живееш отново“ (To Live Again), в която личностите на умрелите могат да се прехвърлят в други тела; „Светът вътре“ (The World Inside) — поглед към едно пренаселено бъдеще и „Да умираш отвътре“ (Dying Inside), излязла на български като "То умира в мен" - потресаваща история за един телепат, който постепенно загубва способностите си.

През 1969 г. неговата „Нощни крила“ (Nightwings) печели награда Хюго за най-добър роман. Той печели Небюла през 1970 г. за разказа „Пътници“ (Passengers) и две през следващата година — за романа си „Време на промени“ (Time of Changes) и разказа „Добри новини от Ватикана“ (Good News from the Vatican) и още една през 1975 г. за новелата си „Роден с мъртвите“ (Born with the Dead). През 1970 г. е почетен гост на Световния конгрес по научна фантастика.

Силвърбърг е изморен след години висока продуктивност и силен стрес вследствие заболяване на щитовидната жлеза и голям пожар в дома му. Той се мести от родния си Ню Йорк на Западния бряг през 1972 г. и обявява, че повече няма да пише, през 1975 г. Но през 1980 г. се завръща със „Замъкът на лорд Валънтайн“ (Lord Valentine’s Castle), мащабно разгърнато приключение, развиващо се на друга планета, което става основа на серия, и оттогава не престава да пише.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]