Самолетна катастрофа на летище София (1988)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Авиокатастрофа на летище София
Кратки данни
Дата2 август 1988 г.
МястоЛетище София
Самолет типЯк-40
Авиокомпания„Балкан“
МаршрутСофияВарна

Катастрофата на пътническия самолет Як-40 на авиокомпания „Балкан“ става на летище София на 2 август 1988 година. От 37 души, намирали се на самолета, загиват 29 души – 23 при катастрофата и 6 по-късно в болница[1][2] (по други данни 28 души[3]).

Полет[редактиране | редактиране на кода]

Пътническият самолет трябва да изпълни полет по редовната пътническа авиолиния с маршрут София – Варна, но летището е затворено за полети поради предстоящо излитане на самолет ТУ-154 с партийния и държавен ръководител Тодор Живков на борда. Тъй като излитането на самолета на Живков не става в планирания час, а се забавя, а точният му час не се знае, въздушният диспечер разрешава на пътническия самолет да излети за Варна, като иска от екипажа да ускори излитането. Предполага се, че в бързината екипажът допуска грешка, самолетът не успява да се отдели от земята преди края на пистата и се разбива в бетонираното корито на река Искър, избухвайки в пламъци.[1] Част от пътниците загиват при самия удар, други от отровните газове, отделяни при пожара от облицовката на самолета и тапицериите на седалките, а някои, изпаднали в безсъзнание, според непотвърдени информации загиват от удавяне при заливането на самолета с пяна от пожарникарите.[2] част от оцелелите хора умират в болниците.[1][3]

Истинската причина за катастрофата не може да бъде назована със сигурност, няма записи от черните кутии, а следите са заметени веднага.[1] Поради суетенето около полета на Тодор Живков в неизвестен час, на летището има странни действия още преди полета. Възниква въпросът дали някой е принудил пилота да прибърза с излитането или сам е взел това решение.[1] Няма звено за разследване на авиокатастрофи, не са поканени международни експерти. Публикуваната информация за катастрофата е съвсем оскъдна.[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г д Теодосиева, Христина. Досие: Живков прелита над горящ ЯК-40 с 23 трупа // 24chasa.bg. 25 февруари 2015. Посетен на 3 септември 2023.
  2. а б в Константинов, Живко. Четвърт век от последната авиокатастрофа с български самолет у нас // nova.bg. 1 август 2014. Посетен на 6 септември 2023.
  3. а б Август. Черен календар на комунизма // desebg.com. Посетен на 31 август 2023.