Сбринц

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сбринц
(Sbrinz)
SbrinzAOC.jpg
Информация
Страна на произход Флаг на Швейцария Швейцария
Град/Регион кантони Люцерн, Обвалден, Нидвалден
Мляко краве
Консистенция много твърдо сирене
Сертификация AOC Швейцария 2001 г.
Известно от 1530 г.

Сбринц (на немски: Sbrinz) e традиционно швейцарско сирене, което се произвежда от краве мляко в централните райони на Швейцария. То се използва широко в швейцарската кухня като заместител на сиренето "Пармезан".

История[редактиране | edit source]

Според швейцарците сбринц е най старото известно сирене в Европа. В официалния сайт на производителите на сбринц се посочва, че именно това сирене е имал пред вид Плиний Стари (23—79 гг.пр.Хр.), когато е писал за «сиренето на хелветите» (caseus helveticus). Според по нови и надеждни източници производството на сбринц се потвърждава от 1530 г., откогато се споменава в документи в държавния архив в Берн.

Има две версии за произхода на името на сиренето. Според едната наименаванието си сиренето е получило по името на градчето Бриенц, разположено недалеч от Берн. Според другата това сирене първоначално започва да се прави в Ломбардия, като на един от местните диалекти "sbrinzo" означава много твърдо сирене.

През 2001 г., сиренето получава статут на продукт с контролиран произход (АОС). Съгласно сертификата, производителите на Сбринц са длъжни да спазват строго технологията за производство, без да ползват добавки и генетично модифицирани организми (ГМО).

В наши дни сбринц се произвежда в кантоните Обвалдене, Берн, Люцерне и Нидвалден, а също така и в провинциите Зюг, Аргу и Сент Гал. Сиренето се произвежда в 42 завода, като най-големият швейцарски производител е компанията Sbrinz Käse GmbH.

Характеристики и производство[редактиране | edit source]

Сирене сбринц

Сбринц е екстра твърдо сирене с тъмно-златиста кора и жълтеникава, плътна и твърда вътрешност. Произвежда се само от краве мляко с местен, швейцарски произход. Процеса на узряване може да продължи до 3 години. Вследствие на продължителното узряване вътрешността е много плътна и твърда, поради което се използва специален нож за настъргване на сиренето. Независимо от своята твърдост обаче, сиренето има приятен и нежен орехов вкус с нотки на карамелизирана захар и аромат на алпийски треви и цветя.

Сбринц се произвежда на плоски кръгли пити с диаметър 45-70 см., с височина - 12 - 17 см. и тегло 25 - 45 кг. Сбринц е нискомаслено сирене със съдържание на мазнини около 40 %. В 100 гр. сирене се съдържат 30 гр. белтъчини, 33 гр. мазнини, и не съдържа никакви въглехидрати.

Сбринц се съчетава отлично с подсилени червени вина, използва се за приготвяне на различни сосове за паста.

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]