Ементал

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Ементал
(Emmental)
Emmentaler aoc block.jpg
Информация
Страна на произход Флаг на Швейцария Швейцария
Град/Регион долината на река Еме, кантон Берн
Мляко краве
Пастьоризация не
Консистенция полутвърдо сирене
Сертификация АОС Швейцария 2006 г.
Известно от 1293 г.

Ементал (на френски: Emmental), известно и като Ементалер (на немски: Emmentaler) e традиционно швейцарско сирене, което се произвежда в района на река Еме, кантон Берн, откъдето е получило и името си.

История[редактиране | edit source]

За първи път Ементал се споменава през 1293 г. Етимологията на името сочи на произход от долината на река Еме в кантона Берн : emmen — от името на река Еме и tal на немски - долина.

Наименованието Ементал не е защитено и регистрирано като търговска марка, поради това на пазара с марката "Ементал" се продава сирене и от Франция, Бавария, Финландия и др. страни.

Като продукт с контролиран произход (AOC) през 2006 г. в Швейцария е регистрирана търговската марка Emmentaler Switzerland, която може да се използва само за Ементал направен в Швейцария.

Характеристика[редактиране | edit source]

Сиренето Ементал е жълто, средно-твърдо сирене, с плътна консистенция, което се прави от краве мляко. То има пикантен, сладък вкус, с плодово-орехови тонове и аромат на прясно окосена трева. Характерни са големите дупки в сиренето, поради естеството на производствения процес (отделяне на въглероден диоксид от бактериите Streptococcus thermophilus, Lactobacillus и Propionibacter shermani). Дупките се дължат на въздуха, който се освобождава, когато сиренето се оставя да ферментира и съзрява на кръгли блокове в продължение на няколко месеца. Сиренето e с жълта кора, твърдо и сухо на вид, с гладка повърхност и вътрешност с жълт - светло жълт цвят, до слонова кост. В някои страни е известно и като швейцарско сирене.

Производство[редактиране | edit source]

Emmental 015.jpg

Произвежда се на цилиндрични пити с диаметър 80 - 100 см. и средно тегло 70 - 75 кг., като за направата на една пита са нужни между 700 и 900 литра мляко. Произвежда се в различни страни - Швейцария, Франция, Германия, Финландия, Австрия, Дания, Ирландия, Австралия, Нова Зеландия, Канада и САЩ.

Заедно със сиренето грюер, Ементал е най-често срещаната съставка за приготвяне на фондю. Ементал и сиренето Чедар пък са двете най-често използвани сирена при правенето на сандвичи, хамбургери и т.н. във САЩ и Европа. Обикновено се съчетава с червени плодови вина от сортовете Пино ноар или Гаме ноар и бели вина от сортовете Пино гри, Траминер (Гевюрцтраминер) или Пино блан.

Швейцарски Ементалер[редактиране | edit source]

"Emmentaler Switzerland Premier Cru"

Оригиналният швейцарски Ементалер трябва да зрее най-малко четири месеца. Той има кръгла форма с естествена коричка, и се съхранява традиционно във винарски изби.

Швейцарският Ементалер в зависимост от времето на стареене бива няколко вида : "Класик" - 4 месеца стареене, "Резерва" - 8 месеца и "Premier Cru" - 14 месеца стареене.

"Emmentaler Switzerland Premier Cru" е специално сирене, което е съзрявало най-малко 14 месеца във влажни изби. Това сирене печели първо място през 2006 г. на Световната купа на сирената в Уисконсин (САЩ), в конкуренция на 1700 видове различни сирена.

Вижте също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]