Света Троица (Куршумлия)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
„Света Троица“
Храм Свете Тројице
Общ изглед
Общ изглед
Карта Местоположение в Куршумлия
Вид на храмаправославна църква
Страна Сърбия
Населено мястоКуршумлия
РелигияСръбска православна църква
ЕпархияНишка
Изграждане1902 година
Статутдействащ храм
„Света Троица“ в Общомедия

„Света Троица“ (на сръбски: Храм Свете Тројице) е православна църква в град Куршумлия, източната част на Сърбия. Част е от Нишката епархия на Сръбската православна църква.[1]

История[редактиране | редактиране на кода]

Църквата „Света Троица“ е изградена в 1902 године в центъра на града. В архитектурно отношение е дело на Моравската строителна школа и се отличава с ориенталската си архитектура и монументалност. Дължината на църквата с олтара е 21 m, ширината 7 m, а височината 12 m.[1] Иконите в храма са от 1902 година, дело на видните дебърски майстори Димитър Папрадишки[2][3] и Георги Зографски.[4] Църквата е изписана в 2000 године, а иконостасът е изрязан в 2002 година.[1]

В двора има чешма-паметник и епархиен дом.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б в г Манастири и цркве // Орпштина Куршумлија. Посетен на 8 ноември 2021 г.
  2. Николовски, Дарко. Фото архива на Антоние Николовски за Македонските зографи од крајот на XIX и почетокот на XX век: (Андонов, Зографски и Ванѓеловиќ). Скопје, Едиција Културно наследство, Министерство за култура на Р. С. Македонија, 2020. с. 79-80. (на македонска литературна норма)
  3. Василиев, Асен. Български възрожденски майстори: живописци, резбари, строители. София, „Наука и изкуство“, 1965. с. 208.
  4. Николовски, Дарко. Фото архива на Антоние Николовски за Македонските зографи од крајот на XIX и почетокот на XX век: (Андонов, Зографски и Ванѓеловиќ). Скопје, Едиција Културно наследство, Министерство за култура на Р. С. Македонија, 2020. с. 167-170. (на македонска литературна норма)