Свети Йоан Кръстител (Бобешино)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Вижте пояснителната страница за други значения на Свети Йоан Кръстител.

„Свети Йоан Кръстител“
Карта Местоположение в Кюстендил
Вид на храмаправославна църква
Страна България
Населено мястоБобешино
РелигияБългарска православна църква
ЕпархияСофийска
Архиерейско наместничествоКюстендилско
Изграждане1886 г.
Статутдействащ храм

„Свети Йоан Кръстител“ е българска църква в село Бобешино, община Кюстендил.

Църквата е построена през 1886 г. Намира се в Пещарската махала, на самата българо-сръбска граница, над селото. През 1920 г., съгласно Ньойския договор, границата минава през самия храм, но след намесата на местното население, международната комисия се съгласява и тя е прокарана на няколко метра от апсидата. Църквата е еднокорабна постройка с полуцилиндричен свод с дъсчена обшивка. Южната и северната стена завършват с корниз, който преминава и по западната стена като конзоли, за да поддържат дъгата, очертаваща свода. Иконостасът е с дъсчена направа без резба, изпълнен с растителни орнаменти, с изключение на олтарните двери, които са резбовани. Иконите са дело на живописеца Евстатий Попдимитров от село Осой, сега в Северна Македония. В съседство с църквата са разположени няколко офицерски гроба от войните в началото на XIX век.

Църквата чества деня на светеца – Ивановден на 7 януари.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Василиев, Асен – В.Кюстендил и Кюстендилско. Сборник. София, изд. ОФ, 1973 г., с.319;
  • Енциклопедичен речник Кюстендил (А-Я). София, Общински народен съвет, Регионален център по култура. Издателство на Българската академия на науките, 1988. ISBN 954-90993-1-8. с. 55 - 56.
  • Заедно по свещените места на планината Осогово. Пътеводител, София, 2008 г., изд. РИМ – Кюстендил, печат. Дийор Принт ООД, с.78

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]