Ивановден

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Ивановден е религиозен и народен празник, празнуван в чест на Св. Йоан Кръстител. Отбелязва се неподвижно на 7 януари по православния църковен календар.

На Ивановден се почита паметта и на двамата други вселенски светители носещи името - възлюбеният ученик Исусов и на най-големият апологет на християнството - Йоан Златоуст.

Обичаи[редактиране | edit source]

Според народното вярване Св. Йоан е покровител на кумството и побратимството. Обредното къпане за здраве на Йордановден продължава и на Ивановден. В някои райони на страната то дори е по-характерно за този празник. Навсякъде обредът е за младоженците, като действието се извършва от кума или девера. Затова окъпването би могло да се разглежда като елемент от следсватбените обичаи, с който се затваря широкият кръг на сватбената обредност. Този ден ергените къпят момите, къпят се и младите мъже и именниците. В югозападна България къпят младоженките и малките момиченца на възраст до 1 година. Обредното къпане включва и разменянето на подаръци, както и гостувания и празнична трапеза. Народната представа за Св. Иван като покровител на кумството и побратимството определя гостуванията у кумовете. Кумците носят кравай, месо, вино. Прави се обща трапеза.

На Ивановден изтича срокът, през който ходят новогодишните маскирани дружини. В някои райони на страната коледарите отвеждат тържествено царя на чешмата и го окъпват. След това той устройва угощение, на което присъстват и маскирани като мечка, невеста и арапи мъже. Накрая всички излизат на празнично хоро, с което приключва пълният цикъл на обичая Коледуване.

Имен ден[редактиране | edit source]

Ивановден е най-празнуваният имен ден в България, отбелязван от повече от 300 хиляди души.[1] По старому е празнуван на 20 януари.

Имен ден празнуват : Иван, Иво, Ивон, Йоан, Ивайло, Иванка, Ивана, Иванол, Иванола, Ива, Йоана, Ивелин, Ивелина, Иванета, Ивайла, Ивета, Ивалина, Ваньо, Ваня, Калоян, Деян, Йовко, Йовка, Йото, Йонко, Йонка, Яне, Яна, Жан, Жана

Източници[редактиране | edit source]

  1. На Ивановден празнуват повече от 300 хиляди българи (PDF). // НСИ, 2010. Посетен на 6 януари 2010.

Вижте също[редактиране | edit source]