Светослава-Сватава

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Светослава-Сватава
Świętosława Polská
кралица на Чехия
Родена
1048 г.
Починала
ПогребанаПрага, Чехия
Управление
Период1085 – 1092
Семейство
РодПясти
БащаКажимеж I Обновител
Братя/сестриВладислав I Херман
Болеслав II Щедри
СъпругВратислав II (1063)
ДецаБорживой II
Владислав I
Собеслав I
Светослава-Сватава в Общомедия

Светослава, известна и като Сватава (на полски: Świętosława; на чешки: Svatava), е полска принцеса от рода на Пястите и първа чешка кралица – трета съпруга на крал Вратислав II.

Произход[редактиране | редактиране на кода]

Родена е около 1048 година. Дъщеря е на полския крал Казимир I и на съпругата му Мария Добронега. Чрез прабаба си Доубравка, Светослава се намирала в роднински връзки с династията на Пршемисловците – рода на бъдещия ѝ съпруг.

Брак с Вратислав II[редактиране | редактиране на кода]

През 1062 г. Светослава е омъжена за овдовелия чешки княз Вратислав II, чиято втора съпруга – унгарката Адлета Арпад, умира една година по-рано. Според гермаските историци към момента на сватбата си Светослава е на 15 години, докато според Освал Балзер по това време тя е била между 19 и 22 години. Чрез брака на Светослава Казимир I си осигурява неутралитета на чехите в предстоящия полско-германски конфликт.

Новата чешка княгиня ражда на съпруга си трима сина, всички управлявали като херцози Бохемия.

През 1085 г. Светослава е коронована заедно със съпруга си за първа кралица на Чехия – титла, която Светослава носи в продължение на седем години. Вратислав II умира през 1092 г., оставяйки съпругата си да стане свидетел на последвалата борба за чешкия престол.

Следващи години[редактиране | редактиране на кода]

През 1111 г. Светослава посредничи в преговорите между сина си Владислав I и внука си – полския княз Болеслав Кривоуст. Тя съдейства и за потушаването на конфликта между двамата си сина Владислав и Собеслав.

През 1125 г. Владислав I посочва своя роднина Отон III Черния за свой наследник на престола. Това било и желанието на съпругата на Владислав – Рихеза.

Светослава умира на 1 септември 1126 г.