Седем писма

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Седемте църкви в Западна Анатолия (Мала Азия) и Патмос - островът, където е заточен Йоан Богослов

Библейският тест на Седемте писма е продиктуван на Йоан от Исус Христос като обръщение към ангелите на различни ранно-християнски общини. Тези седем писма са част от Откровението на Йоан и се намират в глави 2 и 3.

Всички тези църковни общини се намират в римската провинция Азия, в територията на днешна Турция.

Седемте църкви са:

Във вестите към 7-те църкви се открива нещо подобно на завета, който Бог дава чрез Моисей, описан в книгата Второзаконие и по - специално - благословението на завета. В писмата се разбира, че Господ знае и е наясно с делата на ангелите.

  • Към Ефес — Упрек,че изоставя първата си ЛЮБОВ, и наставление да се покае и върши предишните дела, като за награда получи плодът на дървото на живота.
  • Към Смирна — Избор, да бъде вярна до СМЪРТ, или да бъде повредена от втората СМЪРТ!
  • Към Пергам — Избор, да яде идоложертвено - което е БОЖИЕТО СЛОВО лишено от Духа и осквернено в света, или да яде от съкровената манна, която е БОЖИЕТО СЛОВО слизащо от небето, изпълнено с Духа и осветено в небето!
  • Към Тиатир — Избор за всички съставляващи Божията Църква, да бъдат хвърлени в голямата скръб, ако не се покаят за ДЕЛАТА си, или да бъдат издигнати в позиция на власт над езичниците, ако пазят ДЕЛАТА Господни докрай!
  • Към Сардис — Избор, да бъдат будни с дела съвършени пред Бог, та да се облекат с БЕЛИ ДРЕХИ, или заспали, с ОСКВЕРНЕНИ ДРЕХИ и да се заличат имената им от книгата на живота!
  • Към Филаделфия — Избор, ДА ЗАПАЗЯТ Словото на търпението и да не се отрекат от Името , за да бъдат ЗАПАЗЕНИ и те от часа на изкушението и да получат върху си написано Името на Бог, Новия Йерусалим, и "Моето ново име". Да избор да запазят твърдото, яко и непоклатимо Слово Господне и да станат твърди, яки и непоклатими стълбове в храма на Живия Бог, или ДА НЕ ЗАПАЗЯТ това що имат и друг да вземе венеца им.
  • Към Лаодикея — Избор, да станат ЗЕМНИ ЦАРЕ, на земни престоли, разбогатели и от нищо не нуждаещи се, или НЕБЕСНИ ЦАРЕ - седнали с Христос на Неговия престол!

Външни препратки[редактиране | edit source]