Серж Танкян

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Серж Танкян
американски музикант
Серж Танкян 
Роден: 21 август 1967 г. (1967-08-21) (47 г.)
Бейрут, Ливан

Серж Танкян (Serj Tankian) е ливанско-арменско-американски рок музикант, роден на 21 август 1967 г. в столицата на Ливан Бейрут и израснал в американския град Лос Анджелис. Танкян е съосновател и вокалист на американската метъл група „Систъм Ъф Ъ Даун“, чиито останали членове са също американци от арменски произход. Освен в музикалния бранш, Танкян е активен и в политическия живот в Щатите, взимайки участие в различни обществени организации и инициативи. В свободното си време се занимава с поезия, като до момента има една издадена книга със стихове, озаглавена "Cool Gardens".

Серж Танкян постига световна слава с групата „Систъм Ъф Ъ Даун“, с която издава пет албума. Три от тях достигат до първо място в класацията на САЩ за албуми „Билборд 100“ - Toxicity (2001), Mezmerize (2005) и Hypnotize (2005). На 13 август 2006 г. групата прекратява дейността си за неопределено време, което дава възможност на Серж да се отдаде на солова кариера. Музикантът издава два солови албума - Elect the Dead (2007) и Imperfect Harmonies (2010), които го утвърждават като една от най-големите звезди на световната рок сцена. На 15 август 2010 г. Серж Танкян изнася първия си концерт в България по време на второто издание на фестивала "Spirit of Burgas".

По повод на издаването на втория си албум Imperfect Harmonies музикантът планира турне през 2011 г., което е отложено заради поредица от концерти на някои от най-големите музикални фестивали в Европа на повторно събралата се група „Систъм Ъф А Даун“.

Биография[редактиране | edit source]

Любопитни факти[редактиране | edit source]

  • Серж Танкиан взима участие като гост-вокалист в дебютния солов албум на китариста на легендарната британска рок група Блек Сабат Тони Айоми. Албумът е издаден през 2000 г. и озаглавен "Iommi", а Серж пее в петото по ред парче, наречено "Patterns".

Виж също[редактиране | edit source]

Външни препратки[редактиране | edit source]