Силвестър Греъм

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Силвестър Греъм (на английски: Sylvester Graham) е американски диетичен реформатор и свещеник. Той е бил ранен привърженик на хранителната реформа в САЩ и е един от най-забележителните защитници на вегетарианството.

Силвестър Греъм е роден на 5 юли 1794 г. в Suffield, Кънектикът, като 17-то дете на преподобния Джон Греъм (72 г.). През 1826 г. Силвестър Греъм е бил ръкоположен като презвитериански свещеник. През 1823 г. се записва в колежа на Амхърст, Масачузетс, но не го завършва.[1]

През 1830 г. Греъм си поставя за цел да преобърне дълго наложилия се възглед на лекарите, че плодовете и зеленчуците са опасни и отровни храни, а месото и виното са единственото средство за спасение от страшните болести. Създава ограничителна диета за изкореняване на грехове като лакомия, сексуални желания и други аморални наклонности. Според него затлъстяването води до нарушаване на храносмилането, а то – към различни болести. Също така, извън диетата той препоръчвал да се спи на твърдо легло, да се държат отворени прозорците на спалнята, носене на свободно облекло, студени обливания, целомъдрие и др.

Преподобият Греъм умира на 11 септември 1851 г. на 57 годишна възраст.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Sylvester Graham (1794-1851) Kent Memorial Library