Син синигер

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Син синигер
Blue Tit aka.jpg
Природозащитен статут
Status iucn3.1 LC bg.svg
Незастрашен[1]
Класификация
царство: Animalia Животни
тип: Chordata Хордови
клас: Aves Птици
разред: Passeriformes Врабчоподобни
семейство: Paridae Синигерови
род: Parus Синигери
вид: P. caeruleus Син синигер
Научно наименование
Уикивидове Parus caeruleus
(Linnaeus, 1758)

Синият синигер (Parus caeruleus) е дребна птица от разред Врабчоподобни (Passeriformes). Тежи около 20 грама, което го прави видимо по-дребен от Големия синигер и почти наполовина по-дребен от Домашното врабче. Храни се предимно с дребни безгръбначни и зимно време с пъпки, семена и сухи плодове. Няма изразен полов диморфизъм. Гнезди в дупки по дърветата и различни кухини. Обикновено се държи далеч от човешките поселения, но зимата често влиза в тях, докато търси храна. В България се е превърнал в рядка птица и е защитен от закона.

Описание[редактиране | edit source]

Челото му е бяло, а темето и тилът — сини. Бузите му са бели оградени с черна ивица, съединена с черното му гърло. Гърбът му е зелен, крилата и опашката му са сини, а гърдите и коремът — лимоненожълти. Често издава звучно „ци-ци-цирр”. Обитава паркове, градини, крайречни насаждения и покрайнини на гори в равнини и предпланини. През зимата често се среща в селища, на ята с други видове синигери.

Син синигер
Син синигер
Син синигер

Източници[редактиране | edit source]

  1. ((en)) BirdLife International. Parus caeruleus. // IUCN Red List of Threatened Species. Version. International Union for Conservation of Nature, 2009. Посетен на 13 August 2011.