Сихоте Алин

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Сихоте Алин
Central Sikhote-Alin*
Световно наследство (ЮНЕСКО)

Autumn in South Sikhote-Alin.jpg
Есенен пейзаж в Сихоте Алин
Държава Флаг на Русия Русия
Тип Природно
Критерии i, ii, iv, vi
Справка 766
Регион** Европа и Северна Америка
Регистрационна справка
Вписване 2001  (25та сесия)
* Името, което е вписано в ЮНЕСКО.
** Региони, групирани от ЮНЕСКО.
Тревната растителност тук достига височина до 3,5 m

Сихоте Алин е планински хребет в Далечния изток на Русия намиращ се по протежение на тихоокеанското крайбрежие. Разпростира се на 1200 km североизточно от Владивосток на територията на Приморски и Хабаровски край. Той се явява вододелна граница между река Амур и тихоокеанскато крайбрежие. Планинската верига е с ширина до 250 km. Най-висок връх е Тордоки Яни (2 077 m).

В недрата на Сихоте Алин се намират залежи от злато, олово и други цветни метали. Има и големи залежи от кафяви въглища. Предпланинските му части представляват базалтови плата. На юг и изток образува множество хребети, а на запад многочислени долини и котловини.

Растителността в Сихоте Алин е изключително разнообразна. В южната и централната част на височина до около 500 m представлява широколистна тайга с преобладаващи манджурски видове растения. Северната част представлява хвойнови гори. В по високите части растителността има тундров характер.

До началото на 80-те години в предпланините на Сихоте Алин живее ендемичен подвид на леопарда наречен амурски леопард. Сибирския тигър е друг подвид на голяма котка обитаваща района. От ендемичната растителност се срещат хвойната микробиота и Олгинска лиственица.

На территорията на Сихоте Алин се намира Сихоте Алинския резерват.

През 2001 г. Сихоте Алин е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО като природен обект. Това е четиринадесети поред обект от Русия включен в списъка. [1]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

45°20′ с. ш. 136°10′ и. д. / 45.333333° с. ш. 136.166667° и. д.

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Сихоте Алин става обект на световното наследство