Старбъкс

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Старбъкс в София

„Старбъкс Корпорейшън“ (Starbucks Corporation) е международна верига от кафенета. Централата ѝ е в Сиатъл, щата Вашингтон, САЩ, където е открито първото им кафене.

Това е най-голямата компания в кафеения бизнес в света. "Старбъкс" предлага топли и студени напитки, кафе на зърна, инстантно кафе, чай, сладкиши и закуски. Повечето кафенета от веригата предлагат и пакетирани хранителни стоки, студени и топли сандвичи. Също така "Старбъкс" има собствена марка сладолед. От своето основание,през 1971 година компанията "Старбъкс" започва да се разширява с бързи темпове. Откриват се средно по две нови кафенета всеки ден. В началото на 1980 година компанията "Старбъкс" е била рентабилна,но в края на 1980 година загуби пари поради експензията в средния запад и Британска Колумбия. През 1990 година компанията има малка печалба. В периода на разширението на дейността си в Калифорния през 1991 година компанията "Старбъкс" става модерна. Първото заведение на компанията "Старбъкс" извън САЩ или Канада е открито в средата на 1990-те години.През 2009 година веригата планира да отвори 900 нови обекта извън САЩ, но обяви, че смята да затвори 300 магазина в САЩ от 2008 г. насам.

Притежава 16 635 кафенета в 49 държави. Най-много кафенета има в САЩ (общо над 11 000 бр.), България, Канада, Япония и други.

Продава също книги, музикални записи и филми чрез „Старбъкс Ентъртейнмънт“ и „Хиър Мюзик“.

История[редактиране | редактиране на кода]

Откриване[редактиране | редактиране на кода]

Първото заведение от веригата отвори врати през 30 март 1971 година в Сиатъл щата Вашингтон. Собственици на обекта били трима приятели учителя по английски Джери Болдуин, учителят по история Зев Сейгъл и писателя Гордън Болкер. Те били вдъхновени от предприемача Алфред Пийт да се захванат с този бизнес. Първоначално компанията е носила името Пекуод, но това име е отхвърлено и компанията е наречена "Старбъкс"