Съкровището

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Съкровището
National Treasure
РежисьориДжон Търтълтауб
ПродуцентиДжери Брукхаймър
Джон Търтълтауб
СценаристиЕкранизация:
Джим Коуф
Мариан Уибърлей и Кормак Уибърлей
История:
Джим Коуф
Орен Авив
Чарлз Сегарс
Некредитирани:
Тед Елиът
Тери Росио
В ролитеНикълъс Кейдж
Даян Крюгер
Джъстин Барта
Шон Бийн
Джон Войт
Харви Кайтел
Кристофър Плъмър
Ив Мишел-Бенечи
Джесън Ърлс
МузикаТревър Рабин
РазпространителБуена Виста Интернашънъл
Премиера19 ноември, 2004 (САЩ)
15 октомври, 2004 (Обединеното кралство)
(САЩ)
Времетраене131 мин.
Страна САЩ
ЕзикАнглийски
Бюджет$100 милиона[1]
Приходи$347,5 милиона[1]
Хронология
Съкровището: Книгата на тайните
Външни препратки
Официален сайт
IMDb Allmovie
Съкровището в Общомедия

Съкровището (на английски: National Treasure) е приключенски филм от 2004 от Уолт Дисни Пикчърс, написан от Джим Коуф, Тед Елиът, Тери Росио, Кормак Уибърлей и Мариан Уибърлей, продуциран от Джери Брукхаймер и режисиран от Джон Търтълтауб. Това е първият филм от франчайза Съкровището. В главните роли са Никълъс Кейдж, Даян Крюгер, Джъстин Барта, Шон Бийн, Джон Войт, Харви Кайтел и Кристофър Плъмър. Действието се развива в САЩ, за търсенето на изгубено съкровище, отчасти базирано на мита за кода на гърба на Декларацията за независимост на САЩ и включва краденето на документ, който води до група следи и задна история свързана с Тамплиерите и Масоните.

Сюжет[редактиране | редактиране на кода]

Историята е фокусирана върху Бенджамин Франклин Гейтс (Кейдж), аматьор криптолог, със степен механично инженерство от МИТ и степен за американска история от Джорджтаун, който идва от дълъг род на търсачи на съкровища, които вярват в легендата за фантастично съкровище от артефакти и злато, скрито от основателите на САЩ и забравено от почти всички. Първата следа е дадена на пра-пра-пра-прадядото на Бен, Томас Гейтс (Джейсън Ърлс) през 1832 от Чарлз Каръл, последния жив пазител на Декларацията на независимостта, просто казвайки, „Тайната лежи с Шарлот“.

Използвайки модерни компютъризирани модели за арктичното време, Бен, с приятелят си Райли Пуул (Барта) и финансиста Иън Хау (Бийн), намират останките на колониален кораб, Шарлот, в който има лула от морска пяна гравирана със загадка. След като изследва загадката, Бен разбира, че следващата следа е на гърба на Декларацията за независимост. Докато Бен вижда, че да се добере до толкова добре пазен артефакт е препятствие, Иън няма проблем с това да я открадне. Този резултат води до двубой, завършил наравно, по време на който барута на кораба е случайно възпламенен. Иън и асистентът му Шоу се измъкват от Шарлот, докато Бен и Райли са вътре, като взривът едва не ги убива.

Те опитват да предупредят Национална сигурност, ФБР и д-р Абигейл Чейс (Крюгер), но никой не ги взема насериозно, вярвайки, че документът е твърде добре охраняван, за да е заплашен. Бен мисли другояче и решава той да го отрадне, за да го опази от Иън. Бен и Райли успяват да откраднат Декларацията по време на 70-ото юбилейно тържество, точно преди Иън да се появи. Д-р Чейс, която е подмамена от Бен да вземе дубликат, е отвлечена от Иън, който смята, че това е истинския документ и Бен трябва да участва в гонитба с коли, за да я спаси. Тъй като тя не иска да си тръгне без Декларацията и Бен не иска да си тръгва с нея, тя е принудена да остане с тях.

Актьорски състав[редактиране | редактиране на кода]

Приемане[редактиране | редактиране на кода]

Филмът получава смесена реакция от критиците, някои го определят като забавно, семейно приключени, докато други се присмиват на многото му невъзможни и невероятни усуквания на сюжета. Роджър Ибърт дава на Съкровището две звезди (от четири възможни), наричайки го „толкова смешен, че версията на Монти Пайтън може да използва същия сценарии, дума по дума.“[2] През 2010 ще излезе третата част на филма озаглавена „National Treasure – Page 47“

Филма има 43% одобрение от Rotten Tomatoes, като те са обявили, че Съкровището не е съкровище, но е забавно за тези, които могат да простят неговия изключително неправдоподобен сюжет."[3]

Саундтрак[редактиране | редактиране на кода]

Съкровището
Албум на Тревър Рабин
Записан2004
Издаден16 ноември, 2004
Времетраене36:44
Музикален издателХоливуд Рекърдс
Продуцент(и)Тревър Рабин
ЕзикАнглийски
Хронология на Тревър Рабин
Съкровището Съкровището: Книгата на тайните
National Treasure в Общомедия

Сингли[редактиране | редактиране на кода]

Име Дължина
1 National Treasure Suite 3:17
2 Ben 4:03
3 Finding Charlotte 1:04
4 Library of Congress 2:27
5 Preparation Montage 4:53
6 Arrival at National Archives 1:54
7 The Chase 4:22
8 Declaration of Independence 1:43
9 Foot Chase 3:34
10 Spectacle Discovery 3:18
11 Interrogation 4:30
12 Treasure 3:39

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б National Treasure (2004) // Box Office Mojo. Посетен на 20 август 2015.
  2. rogerebert.suntimes.com // Архивиран от оригинала на 2013-02-07. Посетен на 2009-07-02.
  3. uk.rottentomatoes.com // Архивиран от оригинала на 2009-08-08. Посетен на 2009-07-02.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]