Таско Тасков

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Таско Тасков
Футболен съдия
Като главен рефер в Първа футболна лига
Като главен рефер в Първа футболна лига

Роден

Националност България

Таско Тасков е бивш елитен български и международен футболен съдия, понастоящем Изпълнителен директор на ПФК Пирин (Благоевград).

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в град Троян, в семейството на бившият футболист на ПФК Пирин (Благоевград) Сани Тасков. Учи в местното СОУ „Св. Климент Охридски“, където прави и първите си стъпки във футбола.

Премествайки се в София, завършва MT&M Колеж-София, със специалност мениджмънт, търговия и маркетинг.

В мъжкия футбол играе за ФК Конелиано (Герман), ПФК Вихрен (Сандански), ПФК Спартак (Плевен), ПФК Дунав (Русе) и ФК Академик (Свищов).

Поради хронични проблеми с коляното, Тасков прекратява активна спортна кариера и се отдава на футболното съдийство. След като преминава през аматьорските футболни групи, достига до най-високото ниво на съдийството, като е бил рефер в много „сложни“ футболни дербита, като „вечното дербиЦСКА – Левски,[1] което е водил няколко пъти, Левски – Лудогорец, ЦСКА – Лудогорец, Ботев (Пловдив) – Локомотив (Пловдив) и много други.

Прекратява през 2017 година своята обещаваща съдийска кариера, след хронични проблеми с коляното, което не му дава възможност да бъде функционален на терена на най-високо ниво, но също и заради неразбирателства с ръководството на БФС.[2]

Тасков е лицензиран рефер по плажен футбол.

Футболен ръководител[редактиране | редактиране на кода]

ЦСКА 1948[редактиране | редактиране на кода]

През лятото на 2017 година, новосформираният футболен клуб ПФК ЦСКА 1948 (София) обявява, че Таско Тасков ще е бъде Маркетинг директор в клуба.[2] Остава в клуба до 2019 година.

Таско Тасков като главен съдия на мача ЦСКА – Левски. Отляво е капитанът на Левски Христо Йовов, а отдясно капитанът на ЦСКА Тодор Янчев, 3 ноември 2011 година.

Пирин (Благоевград)[редактиране | редактиране на кода]

На 6 ноември 2020 година от ПФК Пирин (Благоевград) обявяват, че с решение на Борда на директорите, Тасков ще е новият Изпълнителен директор на клуба.[3][4]

Личен живот[редактиране | редактиране на кода]

Тасков е семеен, като през юли 2020 година сключва брак с Лора Йорданова.[5]

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]