Траверс (навигация)

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Кораби в река Хъдсън: отляво разрушител на траверса по десния борд на самолетоносач, отдясно – линкор на траверса по левия борд на ескортен разрушител.

Тра́верс (на френски: traverse, от traverser, пресичам напряко) е направление, перпендикулярно на курса на плавателен съд (кораб), самолет или неговата диаметралната плоскост. Съответства на курсов ъгъл от 90°.

Ако курсовият ъгъл съставлява 90° по десния или левия борд, той се нарича траверс на съда. Например „На траверса по десния борд – маяк“. Траверс има кораб или самолет, но не и предмет. Поради това и срещащите се при някои автори словосъчетания от рода на „на траверса на острова“ са взаимноизключващи се термини. Описаната грешка присъства даже в авторитетния „Тълковен речник на руския език“ под редакцията на Дмитрий Николаевич Ушаков (статията „Траверс“): „(…) 2. Направление, перпендикулярно на курса на съд (мор.). Да си на траверса на маяка (т.е. да виждаш маяка от съда перпендикулярно на курса)“.

В яхтения спорт има специално понятие тра́верс на задната точка. Траверсът на задната точка минава по кърмата. Яхтата се намира чисто зад друга яхта, когато нейният корпус и оборудване в нормално положение се намират отзад на траверса на най-задната точка на корпуса или оборудването на другата яхта (в нормално положение).

Също се използва и като съкратено название на траверсна преграда, например: брониран траверс, виж Траверса.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Сулержицкий, А. Д., Сулержицкий, И. Д. Морской словарь. М., Воениздат, 1956.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Траверз“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​