Уикипедия:Разговори/Архив/2023/ноември

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Това е архив на стари обсъждания в Уикипедия:Разговори.
Моля, не редактирайте съдържанието на страницата!
Ако желаете да започнете нова дискусия или да подновите стара, използвайте текущата страница.

Изображения от нормативен акт

Привет, в статията Пътни знаци в България наскоро са добавени изображения с обозначение, че това е пътен знак от Испания, Гърция и пр. Откъдето ми стана интересно и намирам всички български пътни знаци в тази наредба. Предвид, че нормативните актове не се ползват с авторскоправна защита, има ли как изображенията да бъдат добавени в Общомедия директно от наредбата? Мога да потърся и съответните броеве на ДВ, ако е по-подходящо. Elizaiv22 (беседа) 20:11, 1 ноември 2023 (UTC)

Според мен ако са част от наредбата, би трябвало да не са защитени и да може да се качват. --Спас Колев (беседа) 14:11, 3 ноември 2023 (UTC)

Не работи смяната на език

не мога да си избера език и да го сменям,когато съм отворил например страница на английски.Кликането върху бутона за смяна на език не дава никакъв резултат.
46.10.56.57 22:59, 3 ноември 2023 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

Office hour of the CEE Hub (6 November 2023)

Hello everyone,

We want to invite you to the ninth monthly office hour(s) that CEE Hub will organise, where you can learn more about newly formed regional hub, and what CEE Hub can help you and your communities. The ninth session will take place on Monday, November 6th at 17:00 CET time.

Open office hours are meant as a virtual space where anyone can talk to CEE Hub staff, ask questions, or discuss relevant CEE and Hub related topics. You can find a link on the following Meta page.

If you don`t have a time to come on our Office hour, you can read more about development of the CEE Hub on our News page.

We will be happy to see some of you. --MediaWiki message delivery (беседа) 09:29, 6 ноември 2023 (UTC)

Дълги страници

Искам да поставя на обсъждане проблема с прекалено дългите страници. Към момента броят на статиите в бгУ с дължина над 120К е над 350. Преди доста време преведох Уикипедия:Дължина именно за да имам основание да посочвам кога дължината пречи на четимостта, но засега не срещам разбиране по въпроса. Копирам тук една таблица от английската У с препоръчителната дължина на статия (ако не е ясно, мога да преведа текста от английски, но не смятам, че някой ще се затрудни):

Readable prose sizea What to do
> 15,000 words > 100 kB Almost certainly should be divided
> 9,000 words > 60 kB Probably should be divided, although the scope of a topic can sometimes justify the added reading material.
> 8,000 words > 50 kB May need to be divided; likelihood goes up with size.
< 6,000 words < 40 kB Length alone does not justify division.
< 150 words < 1 kB If an article or list has remained this size for over a couple of months, consider combining it with a related page. Alternatively, the article could be expanded; see Wikipedia:Stub.
a Each kB can be equated to 1,000 characters

Какво мислите? Трябва ли да се предприеме съкращаване на такива неудобочетими статии? Ket (беседа) 16:19, 28 октомври 2023 (UTC)

Къде мога да видя кои са дългите статии (над 100 kB)? Принципно ми звучи разумна идея да ги разделим и/или съкратим. Elizaiv22 (беседа) 20:30, 28 октомври 2023 (UTC)
Специални:Дълги страници Ket (беседа) 06:15, 29 октомври 2023 (UTC)
Номер 1 в списъка е безумна статия. Списък на герои от „Игра на тронове“ като за всеки има текст като за цяла статия при това неформатиран. Объркващо е че седи в този вид от години а някои доста опитни редактори са минавали през нея.
Има и други бисери вкл. едно село което наблюдавам от доста години и се чудя защо никой не му обръща внимание. Сале (беседа) 07:11, 29 октомври 2023 (UTC)
Ket, малко ме учудва това че си превела въпросната таблица на Уикипедия:Дължина#Общи_препоръки но тук не си я копирала оттам а от английската. Сале (беседа) 07:40, 29 октомври 2023 (UTC)
Имам два коментара от опита ми с няколко избрани статии, които са в списъка - Атом, Бразилия, Втора световна война.
  • При някои обекти (от рода на големи страни или мащабни исторически събития) в един момент статиите се превръщат в портал по темата, който трябва да съдържа - включени в текст - определена маса ключови препратки. Когато това се направи, става доста трудно да се постигне съществено съкращение без голяма загуба на изчерпателност. Специално с Втора световна война съм правил опити да я съкратя и сигурно още може да се махне по някое изречение тук и там, но разделите са нужни, за да се даде обща представа за процеса.
  • В добре направени статии голяма част - 40-50% - от размера са източници, които не влияят особено на четимостта.
В същото време много статии в списъка вероятно може да се разделят. --Спас Колев (беседа) 07:44, 29 октомври 2023 (UTC)
Бих добавил също, че трябва да се вземе впредвид също и спецификата на българския език, когато се гледа тази таблица. Случайно хванах статията Френска революция, която е малко над 100Кb, но в същото време има не повече от 6500 думи в нея, ако не се броят бележки и източници. Според таблицата това е съвсем четлива статия. --ikonact (беседа) 07:54, 29 октомври 2023 (UTC)
А, да - в тези метрики кирилските букви вероятно се броят по два байта на символ, както се записват в Уникод. --Спас Колев (беседа) 08:06, 29 октомври 2023 (UTC)
По този повод няма проблем просто да намалим критериите на около 2/3 защото далеч не всичко е на кирилица. Сале (беседа) 08:45, 29 октомври 2023 (UTC)
@Nk, би ли споделил опита си от проекта Уикипедия:1000 статии за изчисляването на обема? Бихме могли да го приложим и тук Ket (беседа) 14:38, 30 октомври 2023 (UTC)
Имам едно скриптче, което изключва коментарите (и едновремешните мепове) и брои символите в остатъка (т.е. резултатът изключва двойните байтове на кирилицата, но запазва ref-елементите).
Тук има някакъв интерфейс към скрипта: http://az-pitam.org/wiki_tools/1000/. Мога да дам и кода, но същественото се свежда до $wiki = preg_replace('/<!--(.|\s)*?-->/', '', $wiki); return mb_strlen($wiki, 'utf-8');. --Спас Колев (беседа) 15:09, 30 октомври 2023 (UTC)
 В същото време много статии в списъка вероятно може да се разделят. 
Имаме чудесен пример в статията за Бургас. Разделът История е с близо два пъти по-голям обем от основната статия. Около 4700 думи в раздела срещу 2900 в „основната“. Сале (беседа) 16:49, 3 ноември 2023 (UTC)

Споделям напълно мнението, че огромният обем пречи на четимостта – всъщност прави статиите направо невъзможни за четене според мен – и че трябва да бъдат разделяни, като в главната статия се дават съществените неща, а при необходимост подробностите се обособяват в отделни статии, за хората с по-специални интереси. Разбира се, има и статии като Втората световна война, които обхващат толкова важен и наситен период, че се налага обемът им да бъде голям, но те са изключения.

Използвам случая да споделя неприятното си впечатление и от обратно явление – за някои певци, групи и други статиите са доста кратки, но пък се правят отделни за някоя песен/албум, които биха могли да бъдат просто раздел от статията. --Randona.bg (беседа) 08:03, 29 октомври 2023 (UTC)

В количествен смисъл: Критериите по-горе за kB наистина трябва да се увеличат за нас (не удвоят, тъй като само при кирилицата имаме удвояване). По отношение не думите не съм сигурен, понеже не разполагам с изследване за многословността на българския език спрямо английския. По отношение на броя знаци, при нас са около 10% повече. Взех за пример статията, която е около 150 kB (50% над лимита от горната таблица): Списък с епизоди на Keeping Up With The Kardashians, като се оказа, че има грубо 14000 думи (в границата) и 78000 знака. По отношение на самия проблем има различни типове статии, с които може да се постъпва по различен начин. Има статии, чието съдържание частично може да се пренесе в подстатия, има статии, чието съдържание просто трябва да се съкрати, например при Лесковдол раздел Диалект направо може да се премахне – Лесковдолски диалект няма, а други раздели значително да се намалят. За статиите които не са свързани с България и имат статии на английската Уикипедия може да се прегледа там как са ги представили. Списъчни статии могат да се разделят на множество такива, А-Я, по години, десетилетия, векове или по раздели (напр. за Списък с филмите на „Юнайтед Артистс“ в английската Уикипедия е препоръчано да се разделят по десетилетия). Големите статии за населени места винаги могат да се съкратят, като информацията се прехвърли в подстатии. Някои статии обаче, може да имат съществена информация и не е добре да се намаляват просто за да влязат в някакви количествени граници. Като цяло подходът трябва да е индивидуален, а количествените характеристики само препоръки, създадени за да ориентират редакторите. --Стан (беседа) 16:08, 30 октомври 2023 (UTC)
Относно Лесковдол не бих се определил като привърженик на идеята да се премахне целият раздел. Има източници и е описано как се е променил местният говор. Информацията е била добавена от D2xv, вероятно той може да направи коментар. Carbonaro. (беседа) 16:27, 30 октомври 2023 (UTC)
Според тази сметка знаците в българския идват 10% по-малко отколкото в английския: [1]. --Спас Колев (беседа) 13:20, 31 октомври 2023 (UTC)
Идеята ми е да сложим някакъв разумен горен таван на полезния текст (изключвам инфокарета, картинки,таблици, и разбира се източници/бележки), който ако е повече от ХХХХХ байта да му слагаме шаблон Дълга страница. Този шаблон може да е като в enWiki en:Template:Very long, може и да е просто уведомление, че за прочитането на статията изцяло са необходими еди колко си минути (забелязах това на статиите например тук - "четиво за 8 минути"), а може и да е комбинация от двете. Ket (беседа) 14:25, 31 октомври 2023 (UTC)
Благодаря на @Nk за подсказката. Всъщност започнах да превеждам английския шаблон тук, но не ми достигат технически познания: например имаме ли еквивалентна функция на {{{rps}}} kilobytes. Моля за помощ някой от програмистите! Ket (беседа) 09:34, 3 ноември 2023 (UTC)
В самия шаблон rps не е функция, а параметър, който трябва да се попълва при използването на шаблона. Изглежда идеята е да се попълва ръчно със стойност, получена с тази джаджа en:Wikipedia:Prosesize, която трябва да се пробва как би работила при нас. --Спас Колев (беседа) 14:21, 3 ноември 2023 (UTC)
Вижте тази вълшебна думичка: {{PAGESIZE:Уикипедия}}. Можем да направим шаблона така, че според големината на страницата динамично да генерира някакво съобщение. Например при над 100000 B – Страницата е твърде дълга, моля, помислете..., при над 60000 – Четимостта на страницата може да е проблем... и така. Carbonaro. (беседа) 17:41, 3 ноември 2023 (UTC)
Чудесно звучи, можеш ли да го реализираш? Ket (беседа) 19:17, 5 ноември 2023 (UTC)
Ще пробваме, няма причина да не стане. Идеята ми беше да не се въвежда ръчно това {{{rps}}}. Carbonaro. (беседа) 20:03, 6 ноември 2023 (UTC)
Вече е наличен първоначален вариант на Шаблон:Твърде дълга, моля който иска да коригира и подобрява, благодаря предварително. Ще копирам горната дискусия на беседата му за по-удобно. Ket (беседа) 09:03, 9 ноември 2023 (UTC)

Ваня Кокошарова

Здравейте, аз съм съвсем нова, написах статия за Ваня Кокошарова, която вече от два месеца стои в инкубатора. Много моля да получа отговор, защо? Смятам, че статията е написана напълно по правилата на Уикипедия. Ако не е, моля помогнете ми! Maladolska (беседа) 08:26, 5 ноември 2023 (UTC)

Вижте беседата си, там са Ви отправени конкретни препоръки за оправяне по статията. --Протогер (беседа) 08:29, 5 ноември 2023 (UTC)
Maladolska, не се бой. Преработих малко текста, огледай го и направи промени, ако е необходимо. Carbonaro. (беседа) 08:44, 5 ноември 2023 (UTC)
В момента търся човек , който е компютърно много по- грамотен от мен , за да оправи кашата , която забърках ... Maladolska (беседа) 12:21, 8 ноември 2023 (UTC)
Няма никакви източници. Разгледайте линковете в приветствието на беседата Ви и прочетете изискванията за източници и как да ги цитирате. --Randona.bg (беседа) 09:18, 5 ноември 2023 (UTC)
То източници има, ама един редактор вместо да помогне, ги е писал Препратки. Хейта е по-лесен от алтруизма. Трипио (беседа) 13:20, 7 ноември 2023 (UTC)
Трипио, източници или бележки са тези които са цитирани в текста. Всичко за което не е ясно към коя част от текста се отнася е външна препратка. Вижте У:ЦИ#Техники_за_цитиране_на_източници по въпроса. Сале (беседа) 14:34, 7 ноември 2023 (UTC)
Вие се постарайте да помагате на редакторите, а не да давате излишни "наставления". Покажете му как се прави и ползата ще е за всички. Трипио (беседа) 14:51, 7 ноември 2023 (UTC)
Вие май не разбирате, не желаете да прочетете правилата (за цитиране в случая) и хейтите. Нима мислите, че някой трябва да тръгне да издирва в. "Народна култура" от еди-кога си (1975), за да търси дали там има писано за тази личност и какво, и да го цитира? Който е написал това, трябва, предавайки информацията, да цитира точно източника. За всичко, което в момента е в раздел "Литература" става дума. В момента в цялата статия има само една информация с източник - кога е починала. --Randona.bg (беседа) 18:30, 7 ноември 2023 (UTC)
Аз бях сложила всичко това в "Източници" , но вие сте ги преместили в "Литература" и от там нататък не разбирам какви други източници мога да посоча .Явно съм доста боса в компютърните науки , защото не ми е ясно как да ги правя активни /сини/ и много други неща. Съжалявам , че в желанието си да отдам дължимото на една много достойна българка , дългогодишна партньорка на съпруга ми и близка семейна приятелка , съм надценила възможностите си . Технически не мога да се оправя ... Maladolska (беседа) 12:10, 8 ноември 2023 (UTC)
Благодаря ! Maladolska (беседа) 12:12, 8 ноември 2023 (UTC)
Точно така стана ! И от там нататък не ми е ясно , какво да правя , защото за мен това са източници ... Maladolska (беседа) 12:17, 8 ноември 2023 (UTC)
Maladolska, всичко е наред. Нека те питам: разполагаш ли с някакви линкове, или информацията е взета само от печатни издания? Carbonaro. (беседа) 19:51, 8 ноември 2023 (UTC)
За съжаление, информацията е взета само от печатни издания, защото по това време не е имало Интернет... Maladolska (беседа) 08:05, 9 ноември 2023 (UTC)
Всъщност вече е публикувана – Ваня Кокошарова. Благодаря и успех занапред. Carbonaro. (беседа) 08:46, 9 ноември 2023 (UTC)
Благодаря ви на всички за помощта и разбирането !!! Maladolska (беседа) 12:45, 9 ноември 2023 (UTC)
Maladolska, няма никакъв проблем да се цитират печатни издания стига да се цитират към точния текст за който се отнасят. Така например не става ясно „Енциклопедия Варна, том 1-ви (A – L) стр. 278, 2012 г.“ за какво от статията е всъщност. Сале (беседа) 09:39, 9 ноември 2023 (UTC)
Благодаря Ви ! Maladolska (беседа) 12:48, 9 ноември 2023 (UTC)

Местни избори 2023

Колеги, мисля, че е добре на страницата за Последни промени да се постави каре с информация да се добавят новите кметове само, ако се знае датата на встъпване в длъжност. Днес са избрани кметове, които ще встъпят в длъжност в идните дни по различно време за различните населени места, а през това време действащи кметове са досегашните. Проблемът е, че се добавят кметове с текуща (грешна) дата, по-късно се забравя да се установи правилната дата и остава датата на съответния тур на изборите, която е грешна. Други мнения по въпроса? --Стан (беседа) 11:31, 6 ноември 2023 (UTC)

Другото мнение е малко У:ДДД - и кметовете, и датите трябва да отидат в Уикиданни. Но е прекалено много работа за сегашните ми възможности. --Спас Колев (беседа) 14:42, 6 ноември 2023 (UTC)
А да се защитят временно всички статии за градове? Прави ми впечатление, че протича кампания за масово добавяне на кметове от анонимни потребители, някои от които дори не са запознати със синтаксиса, добавят се несъществуващи параметри и като цяло се отваря доста работа. Carbonaro. (беседа) 20:09, 6 ноември 2023 (UTC)
Ами то е логично - виждаш грешка и решаваш да я поправиш. Може би временно да спрем показването на всякакви данни? По селата вероятно има кметове от 2-3 мандата назад, не помня откога не са актуализирани. --Спас Колев (беседа) 16:05, 7 ноември 2023 (UTC)
Това е добро наблюдение. Може би трябва да се помисли дали да не се направи с някакъв бот, като се взема от сайта на ЦИК. Както Nikola Tulechki със своя BGPopBot. Carbonaro. (беседа) 17:34, 7 ноември 2023 (UTC)
Имаме планове за това, но още не сме там. Засега още борим централната власт, след това и местната ще е представен в уикиданни подобаващо. --Nikola Tulechki (беседа) 09:50, 10 ноември 2023 (UTC)

Отново за субективизма в Българската Уикипедия

В противовес с всякакви Уики принципи аз припомням, че докато се води война срещу мен за това, че посочвам недъзите на БГ Уикипедия, трябва да се преустанови практиката по вандалстване на теми, които съм инициирал само защото аз съм ги инициирал. Този текст, тенденциозно защитаван тук, е еманация на всичко, което Уикипедия НЕ трябва да бъде:

Други обвинения към парка са за завладяване на село Неофит Рилски и община Ветрино чрез масово изкупуване на земи в симбиоза с общинската управа, където доминира партия ГЕРБ.[3] В български медии се съобщава и за жертви на хищнически финансови практики.[4] От юли 2023 г. екипът на парка има и собствена политическа партия, носеща името „Величие“.[5]

Извън конкретно политическата си дейност, срещу хората от парка има обвинения, че са секта, чиято цел е да създаде автономна общност в рамките на Република България. Бившият народен представител и кмет на община Ветрино Георги Андреев нарича тяхната дейност опит за създаване на държава в държавата.[3] Допълнително, според някои от контракторите на парка, Михайлов е търсил начин за снабдяване с военна техника.[4]

Михайлов е активен поддръжник на Русия и руско-центристкия прочит на българската история. Той е един от основателите на групата „Свободна и мирна България“, която е против помощта на България за Украйна, както и част от обществения съвет[6] към неуспешния опит за организиране на „Референдум за мир и суверенитет“.[5] В началото на 2023 г. паркът, заедно с партия „Възраждане“, успява да изнесе паметник към Русия, заобикаляйки санкциите, наложени от българската държава.[7]

Защо в статията за Румен Радев няма информация, че сина му е участвал купон, при който бил нарушен общественият ред и се наложила намесата на полицията? Къде е важната информация за проруска пропаганда, която всеки добросъвестен русофоб може да дефинира като опит за включване на България като Съветска република? При положение, че:

  • тази анти PR акция е дело на две медии, зависими медии, с изнесени публично финансови мотиви
  • няма осъдителни дела, но в статията съвсем субективно и преднамерено се омаскарява и вменява вина, като примерно в следното:
  • "обвинения към парка са за завладяване на село Неофит Рилски и община Ветрино чрез масово изкупуване на земи". В България е законно да се купува земя, както е законно и да се продава. Какво прави тази осъдителна дума "обвинения"? Аз обвинявам всички пишещи в Уикипедия, че пишат в Уикипедия.
  • "срещу хората от парка има обвинения, че са секта"? От кого? Филанкишията?
  • "Михайлов е активен поддръжник на Русия". Ако ще и на извънземните да е привърженик, какво прави тази информация в статията за парка?
  • "Той е един от основателите на групата „Свободна и мирна България“, която е против помощта на България за Украйна". Това някаква политическа клетва ли трябва да е?
  • "той е... и част от обществения съвет[6] към неуспешния опит за организиране на „Референдум за мир и суверенитет“" Ужас, ужас, просто.
  • "според някои от контракторите на парка, Михайлов е търсил начин за снабдяване с военна техника". Това няма да го коментирам. Слагам го като паметник.
  • "паркът, заедно с партия „Възраждане“, успява да изнесе паметник към Русия, заобикаляйки санкциите". Паркът нищо не може да изнесе. Той е увеселително съоръжение. Относно "заобикалянето", това е въпрос на тълкувания и осъдителна присъда няма. Въпреки, че тук администратора спори с мен, в България ВСЕ ОЩЕ, всеки човек е невинен до доказване на противното.
  • Къде е позицията на ръководството на парка? Къде е обяснението точно защо и точно кой използва две медии да разпространяват клевети и защо администратори на БГ Уикипедия приемат тези клевети като истинни, БЕЗ законова и фактологическа обосновка, и като важен придатък към информацията за парка? Тази позиция може да си види публично на всяка страница свързана с парка. Защо МНЕНИЕТО на хора, които без доказателства клеветят конкуренцията на своя бизнес и нищо не са успели да докажат, че е нередно или незаконно в продължение на няколко години, са цитирани в енциклопедията?

Илиев2010 (беседа) 13:59, 8 ноември 2023 (UTC)

ПП: Писах преди два месеца и вандалствата не са премахнати, защото едни потребители са по-равни от други. Откога Уикипедия е склад за съдържание тип "Съмнения за финансова измама" или каквито и да било съмнения, догадки, предположения, гадателство и шаманизъм и то поставено удебелено като заглавие??? Илиев2010 (беседа) 14:04, 8 ноември 2023 (UTC)
Статията не е перфектна (хвърлих бегъл поглед), някои неща имат нужда от доуточняване, на други не им е мястото в раздел История, но версията до която само Вие сте работили по нея е чиста реклама. Някои раздели може да се съкратят, други, като История да се разширят – въпрос на желание е някой да работи по статията. Също така е добре да се развие раздел са свързаните субекти. Стан (беседа) 12:00, 9 ноември 2023 (UTC)
Статията е отвратително омаскарена, пълна с клевети, с неенциклопедичност и тук настъпи оглушителна тишина по този повод, защото резила е пълен! Голям срам е тези, които съчиниха лъжите след моите редакции, да си признаят, че е било защото си въобразяват, че мен по някакъв начин ме касае, отвъд замисъла дареното за света знание от мен да бъде достъпно и истинно. Ако бях вандал като тези, които напълниха статията с непотвърдени и недокани твърдения, тенденциозно клеветящи един от хората свързани с парка, в пълен противовес с принципите на Уикипедия, зад които се крият, когато трябва да защитят защо могат да са по-равни от всеки, когато си пожелаят, сега щях да мина 100 теми и да ги напълня с реципрочно същата ценна информация как всеки познава и е свързан с някой, за който има слухове, че е престъпник, говори се така, има обвинения че е сектант, че е поддръжник на Русия, човешките права, тюлените и други пряко касаещи теми, каквито в Исторически парк (Варна) стоят като паметник на глупостта. Илиев2010 (беседа) 19:28, 12 ноември 2023 (UTC)

Иван Русев (историк)

Здравейте!

Изготвих статия за българския историк Иван Русев. Ще съм благодарен, ако някой има възможност да я прегледа и да даде обратна връзка. А още по-добре - ако отговаря на изискванията, да я публикува.

Благодаря предварително,

Поздрави Momchil Rusev 15 (беседа) 21:58, 13 ноември 2023 (UTC)

Като цяло, все още има правописни грешки. Може да се посочат повече източници. Carbonaro. (беседа) 06:22, 14 ноември 2023 (UTC)
Благодаря за обратната връзка. Добавих още няколко източника. Не виждам и други грешки. Momchil Rusev 15 (беседа) 10:59, 14 ноември 2023 (UTC)
Momchil Rusev 15, добре е да се запознаете с У:КНИ ако не става въпрос за случайно съвпадение на фамилиите. Сале (беседа) 11:11, 14 ноември 2023 (UTC)
Да добавя, че огромна част от текста е без източници. А щом няма източници, значи никой не е сметнал за необходимо да спомене тези неща, от което следва, че най-малко в една енциклопедия им е мястото да бъдат споделени за пръв път. И няма нито един източник за личността, показващ „широко признати приноси, които оставят трайна следа в конкретната област на нейните компетенции“ както е формулирано в критериите за енциклопедична значимост [2] (титлите не са възприети като такива). Тъй че просто поработете върху показване на приносите му с източници.--Randona.bg (беседа) 11:20, 14 ноември 2023 (UTC)
Благодаря, ще цитирам още от източниците, от които съм извел информацията. Мога да добавя също така интервюта. Иначе нима научни и хуманитарни награди, при това от висока степен, не са признак за широко признати приноси? Momchil Rusev 15 (беседа) 14:08, 14 ноември 2023 (UTC)
Добавил съм извори към информацията. Както и становището на Българската академия на науките, че проф. д.и.н. Иван Русев е получил известност и признание в страната и чужбина, обогатил е науката с важни постижения, заявил е своя обществена позиция, изразяваща се в активни публични изяви, свързани с науката и нейното приложение, и има активна изследователска и експертна дейност в областта на стопанската история на България и дипломатическата история на Черноморието и Балканите - цитирано от Икономически университет - Варна. Momchil Rusev 15 (беседа) 14:44, 14 ноември 2023 (UTC)
Лично на мен ми се струва, че стилът малко клони към публицистичния.
Не Не Ok Да
Иван Динев Русев е български историк с международна известност. Член-кореспондент е на Българската академия на науките. Иван Динев Русев е български историк, член-кореспондент на Българската академия на науките.
Можеш ли малко да неутрализираш на места? Carbonaro. (беседа) 18:21, 14 ноември 2023 (UTC)
Разбира се. До днес беше вторият вариант, но един от коментарите посочи, че няма достатъчно оценки от източници, които да показват, че работата на Иван Русев е призната и има енциклопедична значимост. Конкретно тази промяна бе с цитат от представянето му в различни сайтове и институции. Но ще променя, благодаря. Нещо друго? Momchil Rusev 15 (беседа) 19:15, 14 ноември 2023 (UTC)
Хвалебствията на БАН въобще не са в енциклопедичен стил. Общите приказки са много характерни за организацията, но тук стилът е друг. По-добре наистина изтъкнете какви постижения има в по-конкретен стил. Наградите от родния град и града на местоработата му могат да говорят не само за широко признати приноси. --Randona.bg (беседа) 19:42, 14 ноември 2023 (UTC)
Привет отново! Неутрализирах езика, оставам насреща за допълнителни корекции, ако е нужно.
Работих по модела на статиите за историците Васил Гюзелев и Надя Данова. Momchil Rusev 15 (беседа) 18:07, 15 ноември 2023 (UTC)
Статията започва да изглежда все по-добре. Някой друг колега има ли да допълни нещо? Carbonaro. (беседа) 07:41, 16 ноември 2023 (UTC)
Готова е, преместих я Ket (беседа) 08:10, 16 ноември 2023 (UTC)

Страница Петкова махала

Искам да знам защо страницата Петкова махала беше преместена в Чернова? Ivo2022 (беседа) 08:43, 15 ноември 2023 (UTC)

Защото не е статия, а едно изречение за нещо предполагаемо без източници. --Randona.bg (беседа) 09:35, 15 ноември 2023 (UTC)
Обръщам Ви внимание, че писането в Уикипедия винаги трябва да бъде с източници. --Randona.bg (беседа) 09:41, 15 ноември 2023 (UTC)
Защото го няма никъде и никаква информация в Интернет.
По случайност попаднах на него, докато разглеждах стара пътна карта от 2011 година. Ivo2022 (беседа) 17:59, 15 ноември 2023 (UTC)
Ivo2022, желанието Ви да разказвате за подобни малкоизвестни факти е наистина похвално, но се боя, че Уикипедия не е подходящото място за тези теми. Статиите в енциклопедията се очаква да бъдат подкрепени с множество благонадеждни източници. Недопустимо е също да се включват оригинални изследвания на редакторите.
Въпросната карта може донякъде да се приеме като източник, но най-големият проблем в случая е липсата на повече източници, които да дадат и контекст: какво е въобще това място, съществува ли наистина, било ли е регистрирано официално, заличено ли е, какво е било населението, историята, пък дори точното местоположение.
Ако имате желание, може да се поровите и на други места, например в регистрите на населените места, за да откриете поне още някаква информация. Ако успеете да съберете информация от такива източници, която да позволява да се напишат поне две-три-четири съдържателни изречения, статията може би ще може да остане.
Алтернативно, може да добавите информацията от Чернова:Петкова махала в статията Поморие (община), но дори в този случай според мен е важно да намерите поне още един източник на информация, като минимум от регистрите на населените места.
Надявам се да съм Ви бил полезен и да продължите да допълвате Уикипедия с интересна и полезна информация (съблюдавайки обаче изискването да намирате и посочвате достатъчно източници).
— Luchesar • Б/П 16:40, 16 ноември 2023 (UTC)
@Ivo2022, ако такава махала е съществувала то тя в някакъв момент е присъединена към някое от съседните села - Козница (област Бургас) или Паницово. В такъв случай има смисъл да се потърси нормативния акт с който това е направено и да се спомене в статията за съответното село. За отделна статия трябва да намерите множество независими и нетривиални източници по У:З Сале (беседа) 16:48, 16 ноември 2023 (UTC)

Създадена нова статия за първи път

Създадох статия, която всъщност е автобиография на даден лекар. Изписва ми, че е в инкубатора. Изобщо не съм наясно, за първи път работя с Уикипедия. Моля за помощ Gboycheva23 (беседа) 15:01, 16 ноември 2023 (UTC)

Gboycheva23, здравейте и добре дошли в Уикипедия!
Аз преместих статията Чернова:Мартин Христов - хирург в инкубатора. Не се притеснявайте, всички сме имали своя първи път и е нормално да не знаете много неща за Уикипедия.
Боя се, че статията е малко вероятно, дори практически невъзможно на този етап да остане в енциклопедията. Уикипедия не е безплатно място за публикуване на автобиографии. Очакването е обектите на статиите в нея да имат т.нар. енциклопедична значимост. Простичко казано, тези обекти – включително личностите – трябва вече да са придобили известна популярност в обществото. От ключово значение е да са били отразени вече в различни благонадеждни източници: в утвърдени медии или списания, в книги на утвърдени автори, в авторитетни сайтове и т.н. Повече по тези въпроси може да прочетете на следните страници:
Надявам се тези трудности да не Ви откажат и да продължите да помагате на българската Уикипедия, в която има изключително много неща за подобряване и допълване.
— Luchesar • Б/П 16:31, 16 ноември 2023 (UTC)

review request

May you please review my quick delete request of Белфегор , not an expert of bulgarian. sorry for false report (if). Borschts (беседа) 13:32, 17 ноември 2023 (UTC)

Borschts, your action is perfectly adequate. Thank you! Carbonaro. (беседа) 13:41, 17 ноември 2023 (UTC)

Редактиране на данни на ГРАО

Здравейте, имам следния проблем. Ще дам пример с Белоградчик (община). Искам да актуализирам данните на ГРАО, които са в таблицата за населението. Проблемът е, че освен с визуалния редактор не се сещам по какъв друг начин би станало това, а тогава ще трябва ръчно да се оправят и данните за гъстотата на населението. Отворих Уикиданни, но и там не виждам да са въведени (и за населението в първата таблица не виждам да са там, добавих ги, но не се появяват). Виждам, че при редактирането на кода данните на ГРАО са някакви кодове, но не разбирам те откъде се появяват. Моля, който разбира, да ми обясни. --Svawt95 (беседа) 19:02, 19 ноември 2023 (UTC)

Svawt95: Може би тук по-лесно ще е с редактора на код. Доста е омешено – значи, в таблицата имаме шаблони {{Селище в България/Население 1}}, като 1 може да бъде и 2, и 3... Оттам отиваме на съответния шаблон. Да кажем, Шаблон:Селище в България/Население 1. Кодовете, които виждаш, са ЕКАТТЕ. Макар да изглежда объркващо, най-вероятно са структурирани по този начин, за да могат да се обработват машинно. Вземат се данните за всички населени места от 2021 до 3745 и се посочва датата, към която са валидни. Променянето на населението само за един град може да развали целостта. Струва си да отбележим, че това е идеален повод да обсъдим евентуална актуализация на всички данни едновременно. Carbonaro. (беседа) 20:09, 19 ноември 2023 (UTC)
Шаблоните за население на селища не би трябвало да се използват вече, защото актуални данни има в Уикиданни. Трябва да се провери само как ще се държат заявки към Уикиданни в общини с много селища - възможно е да има проблеми. --Спас Колев (беседа) 12:48, 20 ноември 2023 (UTC)
Svawt95, за население през годините имаме шаблон {{Демография/Численост на населението в България по години на преброяване}} Сале (беседа) 12:43, 20 ноември 2023 (UTC)
Сале, обаче {{Демография/Численост на населението в България по години на преброяване}} показва графики. Виж в Белоградчик как е структурирано. Carbonaro. (беседа) 06:31, 21 ноември 2023 (UTC)
Carbonaro., именно де. С графиката е доста по-информативно отколкото само с таблица както е при {{Таблица с население на община}} Сале (беседа) 09:11, 21 ноември 2023 (UTC)
Имах предвид, че в раздела „Население“ е създадена таблица (не шаблон), която показва населението, площта, гъстотата и надморската височина. Carbonaro. (беседа) 14:42, 21 ноември 2023 (UTC)

Кмет на село Осиково

Здравейте пиша ви защото забелязвам една неточна информация и ви пиша с молба да я коригирате, село Осиково община Гърмен област Благоевград кметът от 4 години до сега е Фикрет Байрямов а не Митко Дедьов както сте описали във вашето съдържание! Благодаря много предварително и много ще се радвам да бъде направена корекция!
5.32.130.110 11:35, 23 ноември 2023 (UTC) (изпратено през Уикипедия:За контакти)

✔Готово Готово, вече е актуализирано. 95.87.235.200 12:57, 23 ноември 2023 (UTC)

Кмет на село Тънково(община Несебър)

Добър вечер.

Пиша ви, понеже статията за село Тънково(община Несебър) и по-точно, че кметът е Христо Николов е неточно.

Понастоящем кметът на селото вече втори мандат е Златин Георгиев.

Ще се радвам тази част от статията да бъде актуализирана, благодаря. Ivo2022 (беседа) 15:02, 24 ноември 2023 (UTC)

✔Готово Готово 95.87.235.200 18:54, 24 ноември 2023 (UTC)

Пак за кметовете

Можем ли в шаблона за населено място да добавим връзка към страниците, където записваме кметовете, която да се визуализира подобно на връзките за редактиране на шаблони? Дори за мен е ужасно трудно да помня къде трябваше да се рови. В тая връзка, ако някой може да оправи и кмета на Средец (град), че народът припира (Special:Diff/12052012 и следващите).
— Luchesar • Б/П 15:34, 24 ноември 2023 (UTC)

Да. След малко ще го въведа. Поздрави! --PowerBUL (беседа) 15:40, 24 ноември 2023 (UTC)