Уилям Роуън Хамилтън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
(пренасочване от Уилям Роуън Хамилтон)
Уилям Роуън Хамилтън
William Rowan Hamilton
ирландски математик

Роден
Починал
Дъблин, Ирландия
ПогребанДъблин, Ирландия

Религияангликанство
Научна дейност
ОбластМатематика, физика
Работил вТринити колидж (Дъблин), Дъблин
Известен сОператор на Хамилтон, кватерниони
Семейство
Деца3
Уилям Роуън Хамилтън в Общомедия

Уилям Роуън Хамилтън, също Хамилтон (на английски: William Rowan Hamilton) е ирландски математик, физик и астроном. Основните му трудове са в областта на механиката, оптиката, динамиката, теоретичната астрономия, функционалния анализ и теорията на диференциалните уравнения, но най-известен става с дефинирането на алгебричното понятие кватернион. Дейвид Спиърман го нарича най-великият учен на Ирландия[1]

Като малък бил изпратен у чичо си Джеймс, който открил усета на Уилям към езиците. До 12-годишна възраст вече овладял 12 езика, имал интереси към математиката и географията. От 13 до 17-годишна възраст изучава съчиненията на Евклид, Нютон и Лаплас и открива съществена грешка в трудовете му по небесна механика. Негов приятел го убеждава да покаже записките си на Джон Бринкли, който по това време е първи кралски астроном в Ирландия. Бринкли съзира таланта на Уилям и го насърчава да продължава да учи математика и астрономия. На 22 години Хамилтън завършва колежа „Тринити“ към Дъблинския университет и веднага след дипломирането си става там професор по астрономия и директор на университетската астрономическа обсерватория.

Предвижда т.нар. конична рефракция при двуосните кристали, която скоро била експериментално наблюдавана от Хъмфри Лойд и става един от примерите за прилагане на научния метод. Разширява принципа на най-малкото действие, по-рано описан от Пиер Луи Мопертюи. Развива математическата теория на кватернионите и антикомутативните алгебри, която по-късно намира съществени приложения в квантовата механика.

Председател на Ирландската кралска академия от 1837 до 1846 г.[1]

Източници[редактиране | редактиране на кода]