Университет Дюк

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене
Duke Chapel

Университетът „Дюк“ (на английски Duke University) е едно от най-престижните американски висши училища. Намира се в Дърам, щата Северна Каролина. Ооснован е през 1838 г.

Добива сегашното си реноме обаче чак през 1970-те год. Според класацията на най-добрите американски университети на „Ю Ес нюз енд уърлд рипорт“ „Дюк“ е на 5-то място заедно с Станфордския университет. Списание „Таймс“ го класира на 11-то място в класацията си за най-добрите университети в света.

Освен със световноизвестните си преподаватели и научни изследователи университетът е известен и с готическия си кампус, както и с баскетболния си отбор, който е сред водещите в колежанското първенство.

През 2002 г. университетът за първа година предоставя пълни стипендии за талантливи български студенти. В момента броят на българските студенти в него е по-малко от 20 души. Те са организирани в студентската асоциация BAD (Bulgarian Association at Duke). BAD организира целогодишно културни мероприятия, които са насочени както към българската общност в Северна Каролина, така и към разширяване познанията за България сред студентската общественост в университета.

Външни препратки[редактиране | edit source]