Христо Кротев

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Тази статия е за диригента и музиколог. За военния, началник на Военното училище вижте Христо Кротев (военен).

Христо Кротев
български диригент и музиколог
Роден
1960 г. (64 г.)

Учил вНационална музикална академия

Христо Пенев Кротев е български музикант и музиколог, един от водещите съвременни български диригенти, професор в Американския университет в България.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Роден е в 1960 година в Габрово. Завършва Музикалната академия в София в класовете по хорово дирижиране на Георги Робев и композиция на Александър Райнов. Установява се в Благоевград, където работи със серия хорове от всички състави в града. Печели много лауреатски звания на международни хорови конкурси и фестивали с ръководените от него хорове в Благоевград. Автор е на вокална хорова и солова музика, музика за пиано и други. Автор е на две монографии, дисертации и над 30 публикации в България и чужбина. Професор е в Американския университет в България, където ръководи и международен фестивал.[1]

На 28 февруари 2020 година е обявен за почетен гражданин на Благоевград.[2] Отличието е предложено по случай 60-годишния му юбилей и високия му принос в развитието на съвременната българска наука, култура и образование.[3]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. Христо Кротев // Софийска филхармония. Посетен на 30 ноември 2020 г.
  2. Списък Почетен гражданин на Благоевград // Община Благоевград. Архивиран от оригинала на 2019-10-27. Посетен на 27 януари 2017.
  3. Предлагат проф. Христо Кротев за почетен гражданин на Благоевград // Информационна агенция Региона Бг, 24 февруари 2020 г. Посетен на 30 ноември 2020 г.