Чардашко дере

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Чардашко дере
Чучурът на извора на Чардашко дере
Общи сведения
МестоположениеКопривщица
Устие
МястоВойводенец
Паметна плоча за поп Дончо Плачков

Чардашко дере е малка рекичка, протичаща на около 2 километра северозападно от Копривщица. Служи като допълнителен водоизточник на града.[1] Ляв приток е на река Тополница.

Извира в околностите на връх Рошава могила. В долното си течение протича през местността Войводенец, мястото където се провежда Националният събор на българското народно творчество. Устието на Чардашко дере се намира в зоната на горския разсадник на одържавеното през 1922 г. Дружество за залесяване в град Копривщица в същата местност.

Когато отминават първите дни на Априлското въстание, както пише години по-късно участника в него Танчо Шабанов, на 28 април няколко души, комитетски дейци взимат решение да бъдат избити турчеещите се копривщенски цигани, по подобие на тези в Клисура, където до запалването на града от ордите башибозук на Тосун бей те са свободни. Това е наложено заради заловеният циганин, който се опитвал да се свърже с турците в Стрелча и да обади какво става в Копривщица. Около седемдесет[2] цигани са изкарани в местността „Чардашко дере“ и изклани повечето от тях, заедно с пет турци. В клането участва и въстаникът Тодор Тумангелов.[3] Много малко са убити с огнестрелно оръжие или умрели от страх. Само един по професия гюмрукчия (събирач на такси) бил оставен жив, заедно със семейството му, защото бил добър човек.[4] По сведения на Никола Беловеждов, е заловен и скритият жандарин, като той и някои от циганите признават, че щели да изгорят Копривщица, щом им се удаде сгоден случай. От всички на брой около 70 – 80 души, са наказани смъртно и присъдата е изпълнена над тях през нощта на 27 или 28 април. Жените и децата обаче са пощадени. В копривщенското въстание не е убита нито една жена, нито едно дете, нито един мъж по-млад от 20 години. Турците отпосле са клали и неродените още деца.[5]

В навечерието на събитията в Копривщица от април 1876 г. в селото има около шестесет цигански семейства, препитаващи с като ковачи, музиканти и дръндари, майстори на плъсти. Като изповядващи мохамеданската религия имали заделено специално помещение, което да използват като джамия.[6]

На 1 май 1876 г. от посока североизток, откъм Чуминската река и по върха Три могили почернява от редовна турска армия и башибозук, наброяващи общо около пет хиляди души. Аскера се предвожда от Хасан бей и Хафъз паша. Копривщенските първенци за да уверят насилниците, че селото е мирно и верноподаническо изпращат с „дарове“ поп Дончо Плачков като парламентьор при тях. Той не успява да стигне до командирите и дали защото не е снабден с парламентьорски отличителни знаци или защото ако началниците приемат мисията му башибозука няма да може да разграби селото. Поп Дончо Плачков става първата кървава жертва на Копривщица в олтара на свободата.[7]Героя е посечен на място в района на Чардашко дере.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Общински план за развитие 2006 – 2013 г. // Община Копривщица. Посетен на 28 юни 2022.
  2. Доросиев, Лука. Учебното дело въ Копривщица преди освобождението ни // 20 Априлъ 1876, 1926. с. 442. Посетен на 9 ноември 2022.
  3. Копривщица. Библиотека Роден край. Съставители Иван Врачев и Кольо Колев. Кирила Възвъзова-Каратеодорова. Непубликувани документи за участници в Априлското въстание в Копривщица. София, ОФ, 1980. с. 183.
  4. Сапунджиев, Евтимий. Юбилеен сборник по миналото на Копривщица. София, 20 Априлъ 1876, 1926. с. 232 т. II.
  5. Беловеждов, Никола. Първата пушка за Априлското въстание. 1901.
  6. Сапунджиев, Евтимий. Юбилеен сборник по миналото на Копривщица. София, 20 Априлъ 1876, 1926. с. 257 т. I.
  7. Каблешкова, Райна. Сто видни копривщенци. Свещеник Дончо Плачков. 2018. ISBN 978-619-7249-29-3. с. 63 – 65.