Янина Левандовска

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Янина Левандовска
Janina Lewandowska
полска пилотка

Звание поручик от авиацията
Години на службаПолска военна авиация • 1939 – 1940
Служи на Полска република
Род войски Авиация
Битки/войниПолска кампания

Дата и място на раждане
Дата и място на смърт
22 април 1940 г. (32 г.)
Янина Левандовска
Janina Lewandowska
в Общомедия
Предполагаемият череп на Левандовска

Янина Антонина Левандовска (на полски: Janina Antonina Lewandowska; 22 април 1908 – април 1940) е полска планеристка и пилотка-любителка, единствената жена – жертва на Катинския разстрел.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена в Харков в семейството на Йосиф Довбор-Мусницки, офицер от руската армия и бъдещ полски генерал.

Учи в консерватория, пробовала се в качеството на артистка, работи като телеграфист. Едновременно постъпва в авиоклуб в Познан и завършва курсове по пилотиране и радиотелеграфия. През 1937 получава удостоверение за спортен пилот. В 1939 се омъжва за Мечислав Левандовски, инструктор по планеризъм.

След нападението на Германия през септември 1939 научава, че в Луцк е създадена авиационна част, Янина и другарите ѝ от авиоклуба се отправят натам и са зачислени в III авиационен полк. На 22 септември тези авиатори нападат съветските войски, нахлули в Полша от изток. Янина попада в съветски плен и е отправена в Козелския лагер (Оптина пустынь).

В лагерът тя е произведена в звание подпоручик от един от по-старшите офицери[1].

Фамилията на Янина Левандовска попада в етапния списък на Управлението на НКВД в Смоленска област под номер 0401. В следващия списък (№ 0402) е съхранена дата — 20 април 1940. Това означава, че Янина Левандовска е разстреляна в Катинската гора в края на април 1940 г.

През 1943, когато немските окупатори намират погребението на разстреляните, откриват сред тях и останките на една жена. През 1945 ексхумираните черепи на жертвите попадат в полския професор по съдебна медицина Болеслав Попелски. Днес са запазени само седем от тях, съхранявани в Краков и един от тях е женски. Експертиза на ДНК за потвърждение, че това е черепа на Янина Левандовска все още не е проведена.

В съответствие със заповед на Министерството на Отбраната на Полша № 439/MON от 5 октомври 2007 г. ѝ е присвоено званието „поручик от авиацията“ (посмъртно)[2]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  1. Dr. Kazimiera J. Cottam, "Lewandowska, Janina", Amazons to Fighter Pilots: A Biographical Dictionary of Military Women, Vol.
  2. Decyzja Nr 439/MON Ministra Obrony Narodowej z dnia 5 października 2007 w sprawie mianowania oficerów Wojska Polskiego zamordowanych w Katyniu, Charkowie i Twerze na kolejne stopnie oficerskie.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • Grajek J., Kronika działalności Towarzystwa Pamięci Generała Józefa Dowbora-Muśnickiego w Lusowie k. Poznania, Lusowo, 2000
  • Urszula Olech, Pro Memoria. Janina Lewandowska, Wojskowy Przegląd Historyczny Nr 2 (128), Warszawa 1989

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата „Левандовская, Янина“ в Уикипедия на руски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​