Яно Кехайов

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Яно Кехайов
български революционер
Роден
неизв.
Починал
ПогребанЦентрални български гробища (Солун)

Яно Ташев Кехайов или Тошокяев[1] е български революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Яно Кехайов е роден в гевгелийското село Смол, тогава в Османската империя, днес Микро Дасос, Гърция. Заселва се в град Гевгели и се занимава с търговия на колониални стоки. Присъединява се към ВМОРО и става един от първите дейци на организацията в града. Магазинът му, който поддържа връзки със селата, става куриерски център, а в къщата му отсядат нелегални дейци в околията като Михаил Апостолов и Андон Кьосето.

Предаден от шпионите Христо Пиперов и Пено Колев Горгоплията, при обиск в дома му е намерен екземпляр на „Под игото“, оставен от Аргир Манасиев. Арестуван е и след двумесечен престой в затвора в Гевгели е отведен в солунския затвор Еди куле. В затвора здравето му се разклаща и на 9 юли 1901 година Кехайов умира в болница преди да бъде осъден. Погребан е в българските гробища при църквата „Свети Павел“ в Солун.[2]

Негов син е българският учител и деец на Македонското дружество „Гоце Делчев“ в България Благой Янев Тошокяев.[1]

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

  1. а б Спомени на един българин учител // Бюлетин на Съюза на македонските културно-просветни дружества в България XI (2). София, СМКПДБ – Централно ръководство, февруари 1977. с. 15.
  2. Николов, Борис. Борбите в Македония. Спомени на отец Герасим, Георги Райков, Дельо Марковски, Илия Докторов, Васил Драгомиров. София, Звезди, 2005. ISBN 954-9514-56-0. с. 47 – 48.