GPRS

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

GPRS (англ. General packet radio service - пакетна радиовръзка за общо ползване) - e надстройка над мобилния стандарт от второ поколение GSM. Всеки потребител на мобилни мрежи от поколения 2G или 3G ползва GPRS. Тарифира се на предаден обем информация (напр. мегабайт). Тъй като GPRS предава данните си по метода най-добър опит, не се дава гаранция за надеждно предаване, както е иначе при GSM.

Клетъчни мрежи 2G в комбинация с GPRS често се наричат 2.5G, т.е. това е технология между две поколения мобилни комуникации (2G и 3G). GPRS предоставя скромна скорост на предаване, като предава по неизползваните канали TDMA (времево-разделени за многократен достъп) в GSM системата. Така GSM мрежите са единствените, които позволяват GPRS. Първоначално стандартизиран от ETSI, сега се подържа от 3GPP.

Използваните честоти (канали) се използват при поискване и са статистически наслагани за използване от няколко мобилни потребителя. Статистическото наслагване позволява оптимално използване на каналите при неравномерен трафик. Последното дава възможност на много потребители да получават привидно голям капацитет за данни.

Интеграция с Интернет[редактиране | edit source]

По принципа си на работа GPRS е аналогичен на Интернет: данните се разбиват на пакети и се изпращат на получателя (не е задължително маршрутът им винаги да е един и същ), където става тяхното сглобяване. При установяване на сесия на всяко устройство се присвоява уникален адрес, което на практика го превръща в сървър. Протоколът GPRS е прозрачен за TCP/IP, затова интеграцията на GPRS с Интернет става незабелязано за крайния потребител. Пакетите могат да са с формат IP или X.25, при това няма значение какви са протоколите над IP. Поради това става възможно да се използват всякакви стандартни протоколи от транспортното и приложното нива в Интернет (TCP, UDP, HTTP, HTTPS, SSL, POP3, XMPP и др.). При използването на GPRS мобилният телефон действa като клиент на външната мрежа и му се присвоява IP-адрес (постоянен или динамичен).

Връзки[редактиране | edit source]