Джеймс Колинсън

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Джеймс Колинсън
Роден
Починал
24 януари 1881 г. (55 г.)
Лондон, Великобритания
Националностбританец
Стилживопис, рисуване, печатна графика
НаправлениеПрерафаелити
Джеймс Колинсън в Общомедия

Джеймс Колинсън (на английски: James Collinson; 9 май 1825 – 24 януари 1881) е викториански художник, член на Братството на прерафаелитите в периода 1848 – 1850.

Колинсън е ревностен християнин, който е привлечен от отдадеността и духовните аспекти на Прерафаелитите. Променил вярата си на католицизъм, Колинсън се завръща към англиканизма, за да се ожени за Кристина Росети. След време съвестта му го кара да приеме отново католицизма и да разтрогне годежа. Когато картината на МилеХристос в къщата на родителите му“ е обвинена в богохулство Колинсън напуска Братството поради убеждението, че то подрива християнството.

Светото семейство от Джеймс Колинсън, 1878

През годините като член на Братството Колинсън пише дълга поема за списание „The Germ“ и създава голям брой религиозни творби, най-значима от които е „Отказът на Св. Елизабет Унгарска“ (1850). След напускането си Колинсън започва обучение за свещеник в йезуитски колеж, но не го завършва.

През 1858 се жени за Елиза Уийлър, снаха на художника Джон Роджърс Хърбърт, който е един от основните вдъхновители на Прерафаелитите. Колинсън се завръща към изкуството с голям брой светски битови картини, най-известни от които са „Да оставиш“ и „За продан“; и двете представят безгрижни красиви жени в ситуации, които предполагат морално изкушение.

Колинсън е секретар на Обществото на британските артисти в периода 1861 – 1870. В последните години от живота си той живее в Бретан, където рисува „Светото семейство“ (1878).

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата James Collinson в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​