Хакатон

от Уикипедия, свободната енциклопедия

Хакатонът (на английски: hackathon) е технологично събитие за разработване на софтуерни проекти, свързани с технологиите, познато още като хак ден, хак фест или код фест. Хакатоните най-често съчетават състезателен и колоборативен характер чрез образуването на отбори и награждаване на тези, които са се отличили като най-добри по различни критерии. Това позволява на хакатоните да привлекат хора с различна мотивация да се включат. Типична продължителност е събитие от 48 часа без прекъсване, но има и други варианти.

В България подобни състезания се провеждат както на място в известни учебни заведения и университети (Телерик [1], ФМИ [2], СофтУни [3]), така и виртуално [4].

От 2013 година България участва в най-големия технологичен хакатон в света – НАСА Space Apps Challenge [5].

В началото на 2017 г. в България се проведе и Първият музикален хакатон [6][7].

Гейм джам[редактиране | редактиране на кода]

В разработката на компютърни игри за подобни събития се е наложил повече терминът Гейм джам (на английски: game jam), вероятно отразявайки факта, че за направата на една игра са необходими много различни компетенции в една смесица, която напомня импровизацията на джамовете, както те са познати от света на музиката – най-вече в жанрове като джаз, блус и хип-хоп.

Най-голямата мрежа от гейм джамове в света се нарича Global Game Jam и от 2009 в края на януари провежда ежегодни събития в целия свят. В изданието на 2018 г. се включват 804 локации в 108 държави. Регистрират се 42 800 участници, които създават 8606 игри. В България на юбилейното десето събитие през 2018 участват локации в 5 града: София, Пловдив, Варна, Бургас и Габрово.

Източници[редактиране | редактиране на кода]

  Тази страница частично или изцяло представлява превод на страницата Hackathon в Уикипедия на английски. Оригиналният текст, както и този превод, са защитени от Лиценза „Криейтив Комънс – Признание – Споделяне на споделеното“, а за съдържание, създадено преди юни 2009 година – от Лиценза за свободна документация на ГНУ. Прегледайте историята на редакциите на оригиналната страница, както и на преводната страница, за да видите списъка на съавторите. ​

ВАЖНО: Този шаблон се отнася единствено до авторските права върху съдържанието на статията. Добавянето му не отменя изискването да се посочват конкретни източници на твърденията, които да бъдат благонадеждни.​