Абатство Олн

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към навигацията Направо към търсенето
Абатство Олн
Abbaye d'Aulne
руините на абатството
руините на абатството
Reliefkarte Belgien.png
50.3666° с. ш. 4.3312° и. д.
Абатство Олн
Местоположение в Белгия
Вид католическо абатство
Местоположение Flag of Belgium (civil).svg Тюен, Белгия
Изграждане 657 г.
Абатство Олн в Общомедия

Абатство Олн (на френски: Abbaye d'Aulne) е историческо бенедиктинско и цистерцианско абатство в селището Гозе, днес част от гр.Тюен, окръг Тюен, провинция Ено, Югоизточна Белгия.

История[редактиране | редактиране на кода]

Абатството е основано през 657 г. от свети Ланделин. Първоначално манастира е част от бенедиктинския орден. През 880 г., абатството е разрушено от норманите и е възстановено 50 години по късно от Ришар, епископ на Лиеж. През 974 г. манастирът е реформиран за съвместно живеене на епархийските свещеници, които се подчинявалт на монашеските Правила на Свети Бенедикт през 1144 г.

През 1147 г. по искане на лиежкия епископ, абатството е предадено на Цистерцианския орден. През XV век на няколко пъти монасите са принудени да бягат от сблъсъци между войските на херцозите на Бургундия и да търсят защита в Лиеж, като всеки път абатството търпи значителни щети. В началото на XVI век, абатството е ограбено по време на френски нашествия. XVIII век е цветущ период за абатството. То се замогва финансово, което позволява разкошено обновяване и разширяване на манастирските сгради.

През 1794 г. по време на Френската революция, абатството е подложено на разрушение. Манастирската библиотека, съдържаща около 40000 тома и около 5000 ръкописа е унищожена напълно.

След революцията основната манастирска сграда е превърната в старчески дом. През 1875 г. на мястото на стария вход на абатството е построена нова църква, която става енорийската църква на село Алдер.

През 2006 г. благодарение на средствата от ЕС и регион Валония се разработва проект за развитие на поклоннически туризъм. През 2010 г. на областта Валония купува целия имот и планира да го възстанови в следващите години.

Абатството не е възстановено до момента и от него са налице само живописни руини.

Абатска бира Абей д'Олн[редактиране | редактиране на кода]

Абатската бира „Абей д'Олн“ се прави от 2000 г. от пивоварната Brasserie du Val de Sambre в близост до руините на абатството. Тя има правото да носи логото „Призната белгийска абатска бира“ от 2005 г.

Литература[редактиране | редактиране на кода]

  • BOULMONT, L'abbaye d'Aulne, ou origines, splendeurs, epreuves, et ruines de la perle monastique d'Entre-Sambre-et Meuse, Namur, 1898;
  • CLOQUET, L'abbeye d'Aulne, Mons, 1904;
  • LEBROCQUY, Histoire de l'abbaye d'Aulne, Paris, 1862.

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]