Абатство Рошфор

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Направо към: навигация, търсене

Абатство Рошфор (на френски: Abbaye de Rochefort, официално наименование "Abbaye Notre-Dame de Saint-Rémy de Rochefort") е трапистко абатство в гр.Рошфор, окръг Динан, провинция Намюр, Южна Белгия. Абатството е част от Ордена на цистерцианците на строгото спазване.

История[редактиране | редактиране на кода]

Абатството е основано през 1230 г. [1] от монаси - цистерцианци. През многовековното си съществуване, абатството многократно е в епицентъра на въоръжени конфликти и войни. На 1 май 1650, лотарингски войски под командването на барон дьо Шатле, ограбват абатството. През 1653 г. абатството е опожарено от армиите на Конде. Монасите се връщат в абатството през 1664 г. и заварват само руини. Манастирската църква е възстановена през 1671. [2]

По време на Френската революция (17892-1794) абатството отново е разрушено от войските на френската революционна армия. През 1796 г. земите на абатството са продадени на частно лице, а манастирските постройки са разрушени. [3]

Новата история на абатството започва през 1887 г., когато бившите манастирски земи са закупени от трапистки монаси от абатство Ahel, които възстановяват абатството и построяват нови манастирски сгради.

Днес абатството е действащ католически манастир, член на Ордена на цистерцианците на строгото спазване (Ordo Cisterciensis Strictioris Observantiae).

Неправомерната търговска експлоатация на наименованието "трапист" принуждава през 1997 г. осем трапистки абатства - шест от Белгия (Orval, Chimay, Westvleteren, Rochefort, Westmalle и Achel), едно от Холандия (Koningshoeven - Tilburg) и едно от Германия (Mariawald), да основат "Международната трапистка асоциация" (ITA), която защитава интересите на автентичното трапистко производство и гарантира качеството и уникалността му чрез присъждане на логото "Автентичен трапистки продукт".

Бира Рошфор[редактиране | редактиране на кода]

Трите марки Rochefort

Днес абатството е известно с прочутата си трапистка бира. Първите документирани източници за производство на бира в абатската пивоварна са от 1595 година. [4] Скоро след възстановяване на абатство през 1887 г., през 1899 г. е възобновено и производството на бира. Първият пивовар е холандският монах Zozime Jansen. [5]

В продължение на десетилетия бирата в абатството се произвежда в много малки количества и само за нуждите на монашеската общност. През 1952 г. пивоварната е модернизирана. Търговските продажби на "Rochefort" започват през 1953 г.[6]

В края на декември 2010 г. в абатството избухва пожар, при който пивоварната не претърпява щети. [7]

Както и при другите трапистки пивоварни, приходите от продажбите на бира Rochefort са насочени за осигуряване на финансовите нужди на абатството и за благотворителност.

Търговският асортимент на пивоварната включва три марки бира [8] :

 • Rochefort 6 (червена капачка) - тъмна бира с червеникаво-кафяв цвят и алкохолно съдържание 7.5 %. Отличава се с умерена горчивина и сладост и с леко пикантен аромат и интензивен вкус на малц, карамел, шоколад, плодове и стафиди. За първи път е произведена през 1953 г. под името "Rochefort Middel" и делът и в производството е около 10 %.
 • Rochefort 8 (зелена капачка) - тъмна бира с червеникаво-кафяв цвят и алкохолно съдържание 9.2 %. Отличава се с по-изразени малцов вкус, силна горчивина, и плодов аромат с нотки на бадеми, сини сливи, шоколад, нуга и печен малц. За първи път е произведена през 1955 г. и има най голям дял - около 60 % от производството. Продава се в бутилки от 0,33 л., срок на годност - до 5 години.
 • Rochefort 10 (синя капачка) - тъмна бира с червеникаво-кафяв цвят и алкохолно съдържание 11.3 %. Отличава се със балансиран сладко-горчив вкус и комплексен аромат на смокини, сливи, нуга, ядки, алкохол и шоколад. За първи път е произведена през 1953 г. под името "Rochefort Merveille" и заема дял около 30 % от производството. Продава се в бутилки от 0,33 л., срок на годност - до 5 години.

Вижте също[редактиране | редактиране на кода]

Литература[редактиране | редактиране на кода]

 • A. Fourneau, L’abbaye Notre-Dame de Saint-Remy à Rochefort : Histoire d’une communauté cistercienne en terre de Famenne, 239 p., Rochefort, 2002
 • J. Van Remoortere, Ippa's Abdijengids voor Belgie, Lanno, 1990

Бележки[редактиране | редактиране на кода]

 1. L'Association Internationale Trappiste : Абатство Rochefort
 2. Trappist beers and Monks : Пивоварната Rochefort
 3. Trappist beers and Monks : Пивоварната Rochefort
 4. Trappist beers and Monks : Пивоварната Rochefort
 5. Trappist beers and Monks : Пивоварната Rochefort
 6. Trappist beers and Monks : Пивоварната Rochefort
 7. BBC NEWS : 30.12.2010 г. Пожар в траписткото абатство Рошфор в Белгия
 8. L'Association Internationale Trappiste : Бира Rochefort

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]